Středa, 24. dubna 2024

Stát bionaftu zavedl, tak ji musí podpořit

Stát bionaftu zavedl, tak ji musí podpořit
Nosným programem největšího tuzemského zpracovatele olejnin, firmy Setuza, měla být v budoucnu výroba řepkového metylesteru pro bionaftu. Ředitel a předseda představenstva firmy František Janů ovšem nyní tvrdí, že bez původně slíbených dotací se bionafta na český trh nevrátí.

HN: Proč tak lpíte na výši dotace 9,50 koruny na kilogram metylesteru,kterou požadovalo i Ministerstvo zemědělství? Vždyť teď metylester vyvážíte do zahraničí bez dotace, a samozřejmě se ziskem.
V západní Evropě se dá dnes metylester prodat, ale u nás to nejde. Bez uvedené dotace by bionafta byla o tolik dražší než motorová nafta, že by ji nikdo nekoupil.

HN: Ale jak analytici ve vládě, tak třeba i Sdružení pro výrobu bionafty nyní říkají, že dotace by mohla být aspoň výrazně nižší. Nestačí třeba jimi vypočtených šest korun na kilogram?
Nestačí. Takové snížení dotace je nesmyslné. Bionafta by se za takové situace prosadila jen tehdy, kdyby výrazně spadla cena normální nafty. A to se nedá čekat.

HN: Ministerstvo zemědělství počítalo ve svém požadavku s dotací zhruba jedné miliardy korun do roku 2006. Vy jste největším výrobcem metylesteru v Česku, takže největší podíl z této sumy by získala Setuza. Proto na dotacích trváte?
To je další nesmysl. Program bionafty si přece vymyslel počátkem devadesátých let stát. A teď se k většímu využívání biopaliv hlásí i proto, že to požaduje celá Evropská unie. Takže když něco vláda zavedla, musí to taky podpořit. My přece nebudeme vyrábět metylester s prodělkem.
Další důvod pro státní podporu spočívá v tom, že podnikatelé investovali do moderních technologií na výrobu bionafty. Půjčili si na to i od státu. A když teď nebudou moci zamýšlenou produkci nikde uplatnit, neměl by od nich vlastně stát žádné splátky dluhů požadovat.

HN: Jak konkrétně postihlo ekonomiku Setuzy, když v květnu se vstupem země do unie skončil i tehdejší dotační systém, který jste využívali?
První období po ustřihnutí dotací bylo nejhorší, ale teď už jsme se postupně dostali s nedotovaným metylesterem na trh v západní Evropě.

HN: Vláda bude jednat také o tom, aby v budoucnu dostávali dotace na bionaftu jen firmy, které nemají vůči státu žádné dluhy. Takže Setuza na podpory zřejmě nedosáhne?
My přece státu nic nedlužíme.

HN: Vždyť Česká konsolidační agentura má vaši pohledávku ve výši několika miliard korun? A pohledávku jste už uznali, když jste ji hodlali převést na Podpůrný rolnický fond.
Ale proti této pohledávce máme započtenu jinou ve stejné výši, takže nic nedlužíme. A žádný soud zatím nerozhodl, že je zápočet neplatný. Ani převod na fond by přitom samozřejmě neznamenal zrušení tohoto zápočtu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů