Pátek, 29. března 2024

Palasova loňská práce vydá letos plody

Palasova loňská práce vydá letos plody
Zemědělcům, potravinářům i spotřebitelům se vyplatí sledovat, jak letos dopadnou všechny kauzy, které loni spustil ministr zemědělství Jaroslav Palas.
Jsou k tomu dva důvody. Jednak je právě zemědělství natolik závislé na státní správě, že rozhodnutí ministra jsou pro celý obor a následně i potravinářství často klíčová. A jednak řada Palasových záměrů vyvolala mezi podnikateli i politiky takovou odezvu, že jejich důsledky budou cítit právě letos.

Kauza Madety nekončí
Už tento měsíc se má Městský soud v Praze zabývat žalobou skupiny zemědělců na Podpůrný rolnický fond (PGRLF), který Palas ovládá. Fond totiž před rokem prodal třetinu akcií největších mlékáren Madeta bez výběrového řízení tak, aby firmu mohl definitivně ovládnout její šéf Milan Teplý. Ten v nedávném rozhovoru pro HN připustil, že za to Palasovi slíbil udržet stabilitu na trhu s mlékem.
Rolníci fond žalují, protože Palasův předchůdce Fencl už předtím prodal akcie jim. "Získali jsme o šedesát miliónů víc a tyto peníze vložíme zpět do zemědělství, například na podporu nákupu půdy," zdůvodňuje Palas svůj postup.
Úspěšnost prodeje ovšem není možné posoudit, neboť proběhl tajně, a upozornily na něj až HN. Kromě toho se Teplému stabilitu trhu zajistit nepovedlo. Právě od Madety se totiž rolníci odvracejí a vyvážejí raději mléko do Německa.

Lesníci jdou do stávky
Další kauzou je Palasův záměr získat pro státní podnik Lesy ČR větší podíl na trhu s dřívím. Soukromé lesnické firmy ale označily tento krok za znárodňování, jejich odbory mají stávkovou pohotovost.
"Tržní chování Lesů přinese zisk nejen této firmě, ale i státu," tvrdí ministr. Šéf lesnických odborů Rudolf Kyncl však uvedl, že za změnou stojí spíše Palasův bývalý asistent Vojtěch Slówik, který má v lesnictví své vlastní zájmy.
Státní Lesy také loni zahájily prodej svých nemovitostí v celkové hodnotě přes osm set miliónů korun. Potvrdily se však případy, kdy nemovitost přednostně získala například manželka pracovníka Lesů.
Kromě potravinářství a lesnictví zasáhl Palas loni i do vodohospodářství. HN poukázaly na to, že jím nově jmenovaný ředitel Státní zemědělské vodohospodářské správy upřednostňoval při zadávání zakázek vybrané firmy. Nápravu po ministrovi požadovali opoziční i vládní poslanci, ale zatím nepřišla.
"Vedení správy se nezměnilo a v organizaci je chaos," řekl bývalý vysoký úředník správy. Nechtěl být zatím jmenován, protože když na chyby upozorňoval, přišel kvůli kritice o místo a nyní nechce mít další problémy.

Šetřím peníze, říká ministr
Ministr však své kroky jednoznačně hájí. "Vždy šlo o racionální rozhodnutí, které zabránilo buď úniku peněz daňových poplatníků, jako u Madety, nebo ztrátám státních podniků, jako v případě Lesů. Protože na tyto peníze má vždy již nějaký chytrák políčeno. Když vidí, že mu předpokládaný zisk uniká, snaží se ovlivnit nějakého novináře, a tím i veřejnost, že se stala chyba," prohlašuje Palas.
Některá racionální rozhodnutí ovšem ministrovi zarazili i jeho kolegové ve vládě.
Požadoval například několik miliard korun na dotování výroby bionafty. Zhruba čtvrtinu dotace by přitom mimochodem získala firma podnikatele Oldřicha Gojiše. Tomu ministr už prodal zmíněné akcie Madety a díky tomu nakonec upevnil svůj majetkový podíl v mlékárně Gojišův přítel Teplý.
Kabinet ovšem Palasův návrh neschválil a navrhl diskutovat o výrazně nižších dotacích. Na konečný verdikt vlády se zatím čeká.

Platební agentura funguje
Sami podnikatelé hodnotí Palase rozdílně. Zpracovatelé například kritizují zpoždění v činnosti Marketinkové agentury. Ta má za státní peníze propagovat tuzemské potraviny. "Ostatní členové EU v tom mají náskok, který snad už ani nedoženeme," říká prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík.
"Ministerstvo nemá žádnou koncepci a s námi ani nekomunikuje," říká šéf Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec.
Výhrady ovšem nemá Václav Hlaváček, prezident Agrární komory, největší profesní organizace. "Pozitivní je hlavně fungování Platební agentury, přes níž dostáváme dotace," říká. Práci této agentury si chválí většina podnikatelů. Tato instituce zatím podle odborníků funguje v Česku nejlépe z nových členských zemí. Palas však více než půlmiliardovou zakázku na její vytvoření zadal bez standardního výběrového řízení.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů