Sobota, 20. dubna 2024

ČESKÉ BIOPOTRAVINY JEDOU DO SVĚTA

ČESKÉ BIOPOTRAVINY JEDOU DO SVĚTA

V Německém Norimberku na mezinárodním veletrhu biopotravin a bioproduktů BioFach se letos představí 1900 vystavovatelů z celého světa, mezi nimi i čeští producenti ve společné národní expozici. Od 24. do 27. února 2005 se předpokládá, že světoznámý veletrh navštíví více než 30 tisíc návštěvníků.

 

Společnou národní expozici českého ekologického zemědělství a jeho produktů připravuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Za finančního přispění Odboru pro marketing SZIF, inspekční a certifikační organizace KEZ o.p.s. realizuje svaz PRO-BIO pestrou výstavní expozici v rozsahu 80 m2. Část prostoru expozice bude určena k vlastní samostatné prezentaci jednotlivých výrobců a zpracovatelů biopotravin. Zde se představí Country Life s.r.o. (velkoobchod biopotravinami rostlinného původu), Pro-Bio s.r.o.(výrobce bio obilných výrobků, polotovarů atd.), Úsovsko a.s. (výrobce bio musli tyčinek), Biopreparáty s.r.o. (biologická ochrana rostlin). Další častí bude tzv. sdružená expozice, která představí bioprodukty zejména menších producentů: SIVO s.r.o. (výrobce bio rostlinných pomazánek), farma Sasov (dodavatel surovin pro výrobu bio uheráku, který loni získal ocenění "Česká biopotravina roku"), Bedřich Plíšek (pěstitel bio ovoce), farma Pollau (výrobce bio vína a bylin), Sluneční brána, s.r.o. (výrobce bio čajů a bylin), Natural Jihlava (výrobce bio cereálních výrobků) a Mlékárna Varnsdorf spol. s r.o. (výrobce bio sýra eidamského typu). Expozice bude rovněž sloužit k obecné propagaci a informování návštěvníků. Česká expozice vás uvítá v hale č.5, stánek č.328.

Ve srovnání s uplynulými ročníky, na kterých se Česká republika prezentovala velmi skromně pouze tradiční expozicí svazu PRO-BIO na 6m2, letos poprvé mohli čeští producenti a zemědělci využít nabídky ke své prezentaci na rozsáhlé společné národní expozici. Cílem expozice je podpora odbytu českých produktů ekologického zemědělství v zahraničí a navázání mezinárodních kontaktů po vstupu do EU. Dynamický růst trhu, zvýšená poptávka po biopotravinách, volání po kvalitě, orientace na podporu zdravého životního stylu a další faktory budou v následujícím období v popředí zájmu konzumentů, malo i velkoobchodů, výrobců a zpracovatelů. BioFach je zajímavou příležitostí nejen pro uzavírání kontraktů, ale také pro setkávání lidí zabývajících se ekologickým zemědělstvím, výrobou a prodejem biopotravin a samozřejmě spotřebitelů a přátel biopotravin.

 

Na 65 000 m2 výstavní plochy na veletrhu BioFach se již tradičně objeví biopotraviny, přírodní kosmetika, textilie a bytové doplňky, zemědělské potřeby a další produkty ekologického zemědělství z téměř 70 zemí světa. Novinkou bude samostatný pavilon, ve kterém 250 biovinařů nabídne širokou řadu biovín z celého světa. Součástí bude Vinařské fórum, hodnocení a vyhlašování nejlepších biovín. Tato komodita v posledních letech zažívá obrovský boom. Ekologickému vinařství panují země jako Itálie, Francie a Španělsko, ale i v České republice již několik vinařů produkuje vynikající biovíno.

Již tradičně se bude vyhlašovat v rámci veletrhu „Bioprodukt roku“. Pro návštěvníky je připraven bohatý odborný program věnovaný aktuálním tématům globalizace, genetického inženýrství, Fair Trade a sociálním otázkám v ekologickém zemědělství, biodiverzity, obchodu mezi východem a západem atd.

Brazílie je pro letošní rok vyhlášena “Zemí roku“, ale mnoho dalších zemí chystá samostatné expozice s prezentací národních a regionálních výrobků a specialit v BIO kvalitě.

 

Světový trh s biopotravinami zaznamenává velký rozvoj. Prodej biopotravin vzrostl za loňský rok z 5% na 7%, v roce 2004 tvořil zhruba 20 miliard EUR. Největší rozvoj nyní zažívá trh s biopotravinami v Severní Americe. Evropský trh má svůj největší boom za sebou, přesto si však drží druhé místo. V posledním roce nezaspala ani Asie a Latinská Amerika.

V České republice tvořila v roce 2004 ekologicky obhospodařovaná půda 6,16% z celkového zemědělského půdního fondu, čímž předčila evropský průměr. Nicméně ekologické zemědělství je u nás převážně doménou horských a podhorských podniků hospodařících na trvalých travních porostech, zaměřených zejména na chov dobytka a údržbu krajiny. Zaostává zpracování a produkce finálních výrobků. Loni v naší republice hospodařilo 836 ekozemědělců a zemědělských podniků. Biopotraviny produkovalo 116 subjektů.

 

Ekologičtí zemědělci a výrobci biopotravin v EU se řídí Nařízením Rady (EHS) č.2092/91 a v každé zemi také národním zákonem, v České republice zákonem č.242/2000 Sb. Nad dodržováním právních norem bdí KEZ o.p.s., česká inspekční a certifikační organizace, pověřená Ministerstvem zemědělství ČR. Biopotraviny a bioprodukty jsou označeny registrovanou známkou BIO.

 

Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO, se sídlem v Šumperku, vznikl v roce 1990 a je celostátní nevládní organizací sdružující ekologické zemědělce, zpracovatelské a obchodní organizace, spotřebitele, poradce, školy a výzkumné ústavy orientující se na ekologické zemědělství, bioprodukty a biopotraviny. Svaz PRO-BIO poskytuje komplexní služby svým členům, odborné poradenství, podporu prodeje, propagaci bioproduktů, informační servis, vzdělávání a zastupování zájmů vůči kontrolní organizaci či státním orgánům. Svaz PRO-BIO má blízko svým členům díky deseti regionálním centrům s působností na celém území ČR a dvou odborných sekcí. V současné době sdružuje více než 500 členů.

 

Další informace:

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců , www.pro-bio.cz, tel: 583 216 609

Veletrh BioFach, www.biofach.de
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů