Středa, 24. dubna 2024

Áčka, éčka, háčka a bio

Áčka, éčka, háčka a bio
Chutně a zdravě
Většina jídel, o kterých píšeme, sice ctí tradice, ale připravují se už odlehčená, v nabídce je více ryb, zeleniny a hlavně jsou připravována ze skutečně čerstvých surovin. Odborník na výživu z pražského IKEMu Pavel Suchánek v našich novinách doporučoval vlastně totéž. "Kupujte čerstvé maso a zeleninu, bílý jogurt je zdravější než jahodový light." Naučte se vařit ze základních potravin, protože drtivá většina polotovarů, instantních a hotových jídel je chemicky upravována.
Skutečný zájem o zdravé jídlo u nás se změnou životního stylu stoupá ruku v ruce s informacemi o chemických látkách, mnohdy zneužívaných při zemědělské výrobě a konzervaci a úpravě potravin. Různými áčky (antibiotika), éčky (aditiva označovaná písmenem E a číslicí), háčky (hormony) a péčky (pesticidy) se to všude jenom hemží. Proto i u nás roste zájem o biopotraviny, které jsou sice dražší, ale přísun chemických látek, které by mohly škodit, je v nich omezen.

 Biorestaurace
V pražské restauraci Albio jsme se přesvědčili, že jde vařit vcelku chutně a navíc zdravě nejenom pro zdravé lidi, ale i pro ty, kterým předepsali nejrůznější omezení. Předem upozorňuji, že dobře propečenou biokachýnku, s křupavou kůrčičkou, pro jistotu ještě před pečením naloženou v sádle, tady zatím nedostanete. Podnik i se sousední bioprodejnou a biopekárnou vlastní se svým manželem ani ne třicetiletá Hana Zemanová. Patří jim i další dva bioobchody a stejně zaměřené infocentrum. Než restauraci otevřeli, rok hledali a tvořili receptury a školili personál. Nehledali zaryté vegetariány, tím ostatně není ani šéfkuchař Martin Šebor, ale lidi, kteří by dokázali kvalitně realizovat jejich představu. Okřídleným se už stalo rčení tchýně paní Zemanové, která jí řekla: "Cukroví bez cukru, to Haničko je, jak bys chtěla počít dítě bez chlapa." Snacha to však u cukroví dokázala.

 Biomaso?
"Nejsme vegetariánská restaurace," vysvětluje Hana Zemanová. Nabízíme i ryby a chceme nabídnout i drůbež z ekofarem a biokuřata, ale žádný oficiálně uznaný biochov u nás zatím není. Navíc farmáři spočítali, že by takové biokuře vyšlo až na tři stovky, což je cenově neúnosné. Chtěli bychom mít i kvalitní svíčkovou a vepřové panenky z biochovů. Tam zase narážíme na problém co s ostatním masem, jako je třeba bůček, který chtějí farmáři také prodat. V nabídce nápojů nechybí ani víno a pivo.
O hosty dnes v Albiu nemají nouzi. Po vegetariánech a makrobioticích sem našli cestu i lidé, kteří se začali zajímat o zdravou výživu, ekologii a štíhlou linii, ale i alergici, dietáři a cizinci a zejména manažeři - těch je nyní mezi hosty nejvíc. Ti jsou na biopotraviny zvyklí. K nám zájem o ně teprve přichází. Mezi hosty nechybějí maminky s dětmi.
Pravda, zdejší hit - celozrnné halušky se "špekem" ze smaženého celeru a zauzeného sójového sýru - nemusím, stejně jako ostatní zdravější náhražky pravých surovin, ale proti gustu žádný dišputát. -
AUTOR: Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz

Biorestaurace Albio
Truhlářská 20, Praha 1
Tel.: 222 317 902
www.albiostyl.cz

Cenová kategorie:
Poznámka:
Cenová kategorie zahrnuje průměrný účet za hlavní jídlo a nápoj pro 2 osoby:
do 800 Kč: do 1500 Kč: nad 1500 Kč:


 Zeleninové soté s uzeným tempehem
(pro 4 osoby)

 l 400 g uzeného tempehu - - 80 g mrkve
(sójový sýr) l 80 g celeru
- 80 g petržele - 200 g cibule
- 300 g pórku
na nálev (množství upravujte dle vaší chuti):
- 30 ml Shoyu nebo Tamari - - 10 ml rýžového octa
sójová omáčka přírodní - 120 ml zeleninového vývaru
- 20 ml pšeničného sirupu
nebo mirinu (sladký rýžový likér neobsahující cukr)
Pokud si nechcete připravovat vlastní nálev, vyzkoušejte vynikající a již ochucenou přírodní sójovou omáčku Teriyaki!
Nakrájíte zeleninu na tenké, dlouhé nudličky. Pokud máte zeleninu starší a potřebuje více tepelně upravit, předem ji oblanšírujte (krátce povařte v horké osolené vodě). U zeleniny jarní to není třeba. Rozehřejte olej, orestujte tempeh nakrájený na nudličky, přidejte cibuli a bílou část pórku. Po orestování přidejte kořenovou zeleninu (křupavou) a přilijte nálev (vznikne smícháním sójovky, rýžového octa, sirupu (či mirinu) a zeleninového vývaru nebo vody. Krátce prohřejte. Vždy až před koncem vaření přidejte zelené části pórku pro zachování krásné zelené barvy. Servírujte s rýží Bio Harmonie nebo s celozrnnými těstovinami Ecor.


Biopotraviny
Takto jsou označeny potraviny získané z rostlin nebo živočichů pěstovaných a chovaných ve zvláštním, kontrolovaném režimu. Při jejich produkci se nesmí používat hormony, chemická hnojiva, geneticky modifikované organismy, pesticidy, barviva, dochucovadla. Nesmí jim být chemicky prodlužována trvanlivost. Zvířata se chovají v souladu s jejich přirozenými potřebami, musí mít dostatek prostoru a jsou krmena chemicky neupravovanou potravou. Nezaměňovat s označením čistě přírodní či produkt zdravé výživy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů