Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vinaři a sadaři získají podporu na šetrnější produkci

Vinaři a sadaři získají podporu na šetrnější produkci
Vinaři a sadaři, kteří budou méně používat pesticidů a umělých hnojiv a jejichž produkce tak bude ohleduplnější k životnímu prostředí, získají stovky miliónů korun podpory.
Vláda totiž včera schválila nařízení, které pro letošní rok umožní vyplácet pěstitelům zapojeným do takzvaného integrovaného systému pěstování dotace. U pěstitelů ovoce bude podpora činit 3940 korun za hektar, u vinařů to bude 4655 korun za hektar. Informoval o tom Hugo Roldán z tiskového odboru ministerstva zemědělství. Podporu budou moci čerpat sadaři asi na třech tisících hektarech ovoce a podpora si tak vyžádá asi 120 miliónů korun. "U vinic je zatím těžké celkové náklady odhadnout," uvedl Roldán.
V integrované produkci, která je vlastně mezistupněm mezi klasickým a ekologickým zemědělstvím, čeští a moravští sadaři a vinaři zatím zaostávají za západoevropskými zeměmi. Zatímco v původních patnácti státech unie se takto pěstuje až 80 procent ovoce, v tuzemsku je to zatím pouze 35 procent. "Cíl je takovou produkci v tuzemsku navýšit, dotace pomohou kompenzovat zvýšené náklady a nároky s tím související," uvedl tajemník Ovocnářské unie Martin Ludvík.
Podobná situace je také u vinařů. Do programu integrované produkce je zatím zapojeno na šest desítek vinařů a vinařských podniků na asi polovině ploch vinic, kterých je v České republice přes 18 tisíc hektarů. Týká se to i větších firem, jako jsou například Vinné sklepy Lechovice nebo Znovín Znojmo. V Rakousku nebo Německu je přitom do systému integrované produkce zapojeno až 80 procent vinohradů.
Do deseti let od vstupu do Evropské unie má být do integrované produkce hroznů a vína zapojeno na 90 procent tuzemských vinic. "Podpora je správná, jenom měla už fungovat od vstupu země do unie," uvedl pro Radiožurnál předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo.
Tuzemští vinaři navíc mohou na integrovanou produkci získat také dotace z fondů Evropské unie. V případě kvalitně připravených projektů to může být až sto miliónů korun ročně.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů