Čtvrtek, 18. dubna 2024

Dotace se poskytují i na poradenství

Dotace se poskytují i na poradenství
Podnikatelům působícím v zemědělství se nabízí řada dotací, a to nejen z fondů Evropské unie.
Až do 31. března mohou například žádat zemědělci o podporu poradenství zaměřeného na ochrany vod, ekologii či zlepšení podmínek hospodářských zvířat. Tyto dotace se přitom poskytují z národních zdrojů.
V případě konzultantských služeb zaměřených na dodržování právních předpisů v oblasti ochrany vod je možné získat až osmdesát procent prokázaných nákladů zpět. Žadatel přitom může obdržet nejvýše 15 tisíc korun. Stejné limity platí i pro podporu poradenství zaměřeného na zlepšení podmínek hospodářských zvířat.
V případě, že se žadatel chystá přejít z klasického způsobu hospodaření na ekologické zemědělství, je také možné získat až 80 procent nákladů. Částka, kterou lze nejvýše získat, je pak závislá na velikosti pozemku.
Hospodaří-li žadatel na ploše do 300 hektarů, je dotace omezena částkou 15 tisíc korun, výměra nad 300 hektarů umožní získat až 20 tisíc korun.
Žádosti je možné předkládat na příslušném pracovišti odboru Zemědělské agentury - Pozemkového úřadu podle sídla podnikání (v případě právnické osoby) nebo podle adresy trvalého pobytu (u podnikající fyzické osoby).
Je třeba, aby žádost splňovala určité formální náležitosti. Podnikatel by tedy neměl zapomenout přiložit například kopii dokladu o registraci podnikání v zemědělské výrobě. Je-li žadatelem právnická osoba, nesmí být tato kopie starší než 90 dnů. Kromě toho je třeba doložit také zřízení bankovního účtu, ať už smlouvou nebo výpisem z tohoto účtu.
Nedílnou součástí je i smlouva s poradcem o poskytnutí jeho služby v průběhu roku 2005. Dokument přitom musí obsahovat mimo jiné i číslo a znění předmětu dotačního programu, časové rozmezí provedení poradenské služby, jméno poradce a smluvní cenu rozdělenou na základ a daň z přidané hodnoty.
Poradcem přitom nemůže být každý. Je nutné, aby byl veden (jde-li o fyzickou osobu) v Registru poradců Ministerstva zemědělství, který je možné nalézt na internetových stránkách www.agroporadenstvi.cz.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů