Čtvrtek, 28. března 2024

Biolíh přijde na několik miliard ročně

Biolíh přijde na několik miliard ročně
Stát chce zavést plošné přimíchávání biolíhu do veškerého benzínu - a vláda má dnes projednat nutné právní úpravy, které výrobce bioetanolu podpoří.
Ministerstvo zemědělství prosazuje jednak investiční podpory pro výrobce biolíhu, jednak možnost vrátit část spotřební daně z benzínu pro firmy, které budou směsné palivo prodávat.

Přesný propočet ještě není
"Státní pokladnu to nebude stát nic, jen vratku daně," říká přitom Hugo Roldan z tiskového odboru Ministerstva zemědělství.
Hned však upozorňuje, že například při pětiprocentním podílu biolíhu v benzínu by stát ročně přišel o zhruba dvě a čtvrt miliardy korun ročně kvůli výpadku spotřební daně.
Ve zprávě, kterou ministerstvo má dnes předložit kabinetu, přitom samo přiznává, že plný dopad na státní rozpočet ještě neumí odhadnout. Konkrétní propočty ovšem budou k dispozici až za několik měsíců. Celkovou analýzu má na starosti Ministerstvo průmyslu a obchodu, jež na ní teprve pracuje. "Údaje bychom mohli znát asi letos na podzim," odhaduje mluvčí ministerstva průmyslu Ivo Mravinac.
O tom, které lihovary dostanou koncesi na lukrativní výrobu biolíhu z pšenice, rozhoduje zase Ministerstvo životního prostředí. To zatím udělalo první kolo výběru firem, ale ještě nic nerozhodlo. "Druhé kolo bude zhruba v květnu, pak bude definitivně jasno," uvedla mluvčí úřadu Kateřina Šůlová.

Firmy už se začaly hlásit
Ačkoliv stát ještě vůbec nestanovil jasná pravidla pro systém výroby biolíhu a úřady nikomu koncesi nepřidělily, podnikatelé už před mnoha měsíci začali ohlašovat svůj zájem o stavbu nových lihovarů speciálně pro bioetanol.
Například ve Skalici nad Svitavou ohlásila projekt za 700 miliónů korun firma GPM Engineering. Další lihovary mají stát také třeba v Hustopečích na Břeclavsku, Litvínově, v Kopidlně na Jičínsku či v Kolíně. Výstavbu nevyloučila ani firma Setuza, která se dosud soustředila jen na produkci řepkového metylesteru pro bionaftu. Začlenit se do systému, který zákonem zaručí odbyt produkce, je pro podnikatele vždy výhodné. Vláda potřebuje kvůli bioetanolu změnit zákon o líhu, živnostenský zákon a především zákon o spotřebních daních. Diskusi povede hlavně o tom, zda je možné v právních podmínkách Evropské unie zajistit, aby nárok na vratku spotřební daně uplatňovali jen tuzemští podnikatelé.
Názory politiků ve sněmovně, která pak musí změny zákonů schválit, jsou zatím rozporné. Levice záměr vítá. "Jde o velmi potřebný projekt. Výroba potravin klesá, ale existuje mnoho zemědělských kapacit. Venkov potřebuje zaměstnat lidi, produkce obilí pro biolíh to umožní," tvrdí šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. S tím souhlasí i předseda zemědělského výboru, poslanec za ČSSD Ladislav Skopal.

Za programem je lobby
Lidovci radí nespěchat. "Jasno bude až po udělení koncesí, zatím je stále dvanáct uchazečů na čtyři až pět lihovarů, které jsou potřeba," tvrdí poslanec Jan Grůza.
"Za programem stojí mocná lobby, a dotace nakonec zůstanou hlavně u zpracovatelů, nikoliv u prvovýroby," vadí poslanci za ODS Miloslavu Kučerovi. "Základní chybou je, že se na výstavbě nových lihovarů nebudou podílet hlavně zemědělci. Návratnost investic by přitom byla rychlá. Mohli by tak diverzifikovat svoji výrobu a nezáviseli by tolik na dotacích," míní Kučera.

Jak chce vláda zavádět výrobu biolíhu
Zákon nařídí povinné přidávání biolíhu do benzínu
Od roku 2006 by se měl biolíh míchat plošně do veškerého benzínu, cílem je přibližně pětiprocentní podíl.
Podnikatelé dostanou daňové úlevy
Firma, která směsné palivo uvede na trh, bude mít nárok na vratku z celkové spotřební daně z benzínu.
Výrobci musí mít koncesi
Lihovarům, které budou chtít vyrábět bioetanol, musí udělit koncesi Ministerstvo životního prostředí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů