Čtvrtek, 28. března 2024

Evropa má obézní zemědělství

Evropa má obézní zemědělství
Jestliže lékaři bijí na poplach, že obezita Evropanů už dosahuje vražednosti kouření, pak Kocourkov kolem pšenice do zámoří a pod kotle elektráren by měl bít na poplach před obezitou zemědělství. Patologickou je vžitá představa, že zemědělství je tu od toho, aby vyrábělo buchty a kotlety. Ti, co vidí trochu dál, jsou jiného názoru: zemědělství může nabídnout chemickému průmyslu a energetice alternativu k fosilním zdrojům. Nepotravinářské produkty otevřou nový sektor zemědělského trhu. Současně zvyšují biologickou rozmanitost zemědělské krajiny a pokud se využívají jako zdroj energie, nezvyšují objem skleníkových plynů.
Suroviny produkované na poli se nemohou zpracovávat centrálně - vybudovat bramborovod je obtížnější než ropovod - proto alespoň primární stupně musí probíhat regionálně na venkově. Tím se vytvoří pracovní příležitosti a stoupne životní úroveň venkova.
Tímto směrem uvažovala britská Sněmovna lordů už v roce 1999. Snaha vyvrcholila vloni, kdy britská vláda vydala dokument Strategie pro nepotravinářské plodiny a jejich využití - vyvářet hodnoty z obnovitelných zdrojů. Startovními oblastmi se ukazují pohonné hmoty - ať v podobě bionafty nebo etanolu přidávaného do benzínu. Od toho si Britové slibují významné snížení oxidu uhličitého v dopravě. Od letoška snižují daň na biodiesel o 20 centů na litr.
Dalším stupněm je energetické využití biomasy, a to nejen přímým spalováním, ale i přeměnou na bioplyn. Následují biogradovatelná maziva, hydraulické kapaliny a detergenty. Sedmadvacetistránkový dokument obsahuje inspirativní opatření, která by mohla vést k léčení obezity evropského zemědělství. Že by snad i našeho?
AUTOR: Jaroslav Drobník
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů