Pátek, 29. března 2024

Vyhladovělí krkavci zabíjejí slabá telata

Vyhladovělí krkavci zabíjejí slabá telata
Jako v Hitchcockově hororu Ptáci si připadají farmáři na Českokrumlovsku. Krkavci napadají slabá telata u stád ve volném výběhu. K útoku na tato zvířata je donutila tuhá zima, když nemají co žrát. Rozdíl proti hororu je však naštěstí zřejmý, krkavci si troufnou podobně jako supi jen na slabá zvířata, před lidmi jsou plaší.
Pět telat uklovali krkavci v loňské a dvě v letošní zimě na ekofarmě společnosti Agro Mambak v Horním Dvořišti.
"Poprvé jsme si těchto útoků všimli už v minulém roce. Nemohli jsme přijít na to, kdo mladá, slabá telata zabíjí. Nakonec jsme si jisti, že jsou to právě krkavci," řekl Právu spolumajitel společnosti Agro Mambak v Horním Dvořišti Miloslav Šnobr.
Poznamenal, že telata ve volném výběhu nemohou zemědělci nikterak uchránit. "Jsou to opravdu velcí ptáci, kolem padesáti centimetrů vysocí s pořádným zobákem. Zaútočí většinou na hlavu telete a klovou mu i do očí. Na usmrcení slabého kusu potom stačí třeba i tři," míní Šnobr.
"Támhle čekají na svou příležitost," ukazoval do korun stromů nedaleko rozsáhlého výběhu se stádem krav zaměstnanec společnosti Agro Mambak Milan Dufek. Zdůraznil, že krkavci napadají hlavně čerstvě narozená telata, o která se matka až tolik nestará a zůstávají nedaleko stáda osamocena. "Tohle telátko by před nimi mělo obstát. Jeho matka je u něho dost často a je i dost silné, postaví se na nohy. Snad si na něj netroufnou," doufal u jednoho z čerstvě narozených telat Dufek.
Podobné zkušenosti mají i na ekofarmě Malonty-Bělá. "Zatím vím letos jistě o třech telatech, která uklovali krkavci, a v minulém týdnu zahubili i jednu krávu. Vrhli se na ni hned po porodu a doslova jí rozklovali dělohu. Museli jsme ji utratit," zlobil se majitel ekofarmy v Bělé Josef Šedivý. Podle farmářů by se dalo napadání telat zabránit, kdyby byl regulovaný stav krkavců. Ti jsou však chránění zákonem a zemědělci nemají nárok ani na náhradu od státu za uhynulé kusy. Cena jednoho telete je kolem deseti tisíc korun.
"Farmáři nemají nárok na náhradu za napadená zvířata, protože krkavci nepatří mezi sedm stanovených škůdců, po jejichž napadení se náhrada vyplácí. To, že napadají oslabené kusy, souvisí i se změnou chovu. Tento jev se rozšířil až v posledních letech, v závislosti na chov skotu ve volném výběhu," vysvětlil František Turek, vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu v Kaplici.
Podle něho by výjimku k lovu krkavců mohl dát krajský úřad, to ale až po dlouhodobém sledování stavu krkavců v oblasti.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů