Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové v Tišnově bodovali s biopotravinami i s kvasem

Ekologové v Tišnově bodovali s biopotravinami i s kvasem
Tišnov Ekologové si poprvé předsevzali ukázat občanům Tišnova něco ze svého způsobu života. Náměstí Míru se u příležitosti Dne Země zaplnilo stánky s letáky o budování biozahrad, ekologickými potravinami nebo ukázkami bohatých aktivit ochránců přírody.
" Nejvíc přitahují biopotraviny. Lidé tu nemají příležitost ochutnat kvas z Ukrajiny každý den," vysvětlila předsedkyně komise životního prostředí Zdeňka Dohnálková neobvyklý ruch uprostřed města. Především produkty zdravé výživy podle ní pomáhaly navázat kontakt a přemoci počáteční nedůvěru kolemjdoucích k pestré nabídce na pultech. " Bylinky mi pomáhají," s úsměvem dodává Věra Vitulová z Tišnova, kterou přivedl zájem o biočaje.
" Chceme informovat a zapojit všechny, kterým není lhostejný stav životního prostředí," tvrdil Jaroslav Hrdina z občanského sdružení Za sebevědomé Tišnovsko u jednoho ze stánků. Bohatou škálu informačních materiálů spojuje téma ochrany zeleně, budování dětských hřišť či zapojení občanů do rozhodování o životním prostředí.
Organizátory zvláště potěšil zájem školáků. I v Tišnově se stává, že odpad místo v popelnici skončí v potoce. " Stále máme oproti západní Evropě co dohánět," míní Zdeňka Dohnálková. " Teď přichází naděje, že bude více lidí, pro které planeta Země není na jedno použití," dodala. V bohatém doprovodném programu nechybělo čištění břehů řek, ale ani dětské soutěže nebo vystoupení trampské skupiny Haluze.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů