Čtvrtek, 28. března 2024

Pravidla pro biolíh vadí i zemědělcům

Pravidla pro biolíh vadí i zemědělcům
Způsob, jakým státní úředníci chtějí zavést v zemi produkci biolihu, kritizují i zemědělci. Přitom právě pro ně má být podle proklamací politiků celý program určen.
Kromě toho, že plošné přidávání lihu z obilí do benzínu přispěje k závazku Česka snižovat závislost na fosilních palivech, mají totiž zemědělci získat odbyt pro obilí ze zhruba 150 tisíc hektarů.
Jenže právě tohle jim chystaný systém zatím nezaručuje. A první kolo výběru firem, které přidělí koncesi na výrobu biolihu některým lihovarům, přitom proběhne na Ministerstvu životního prostředí už zítra.

Rolníci: Zákon je špatný
Šéf lidovců Miroslav Kalousek, jenž je výrazným zastáncem bioetanolu, před časem sliboval rolníkům a celému venkovu při jeho zavedení zaručený odbyt obilí i několik tisíc nových pracovních příležitostí.
Zemědělci však nyní upozorňují, že v zákoně vůbec není určeno, že lihovary s koncesí budou muset také odebírat obilí z tuzemských polí. "To je zásadní věc, která chybí v zákoně o lihu. Lihovary přitom budou mít i úlevy ze spotřební daně, ale stát je může nakonec zbytečně poskytovat těm, kteří domácí produkci vůbec nezužitkují," říká Jarmila Vlasáková, ředitelka Regionální agrární komory Pardubice. "Jinak je biolíh samozřejmě pro nás přínosem, stabilizuje agrární trh," dodává.
Další agrární podnikatelé i ekologové pak poukazují dokonce na to, že produkce biolihu z obilí je méně výnosná než z jiných zdrojů. Například Organizace na podporu energetických technologií uvádí, že vyrábět biolíh z celulózy je třikrát efektivnější než z obilí. Navíc není v zájmu ochrany životního prostředí udržovat či dokonce rozšiřovat výměru polí, na níž bude nutné obilí pro biopalivo pěstovat. Česko má totiž orné půdy stále více než srovnatelné země v Evropské unii.
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) se ovšem zatím odmítá ke všem připomínkám vyjádřit.

Příliš mnoho státu
Další kritický pohled na záměry úředníků přidává Asociace soukromého zemědělství. Podnikatelům vadí, že stát má v "programu biolíh" přehnaný vliv.
"Je přece nesmysl, aby dostávaly koncesi jen vybrané lihovary. To ničí trh," říká tajemník asociace Michal Pospíšil. Podle jeho názoru by se stát měl zajímat jen o dvě věci: sladit daňovou politiku u biopaliv s vyspělými zeměmi Evropské unie a investovat do výzkumu, jaké technologie výroby biopaliv jsou opravdu nejefektivnější.
Pospíšil kritizuje i to, že největší zisk ze zavedení biolihu budou mít jen koncesované lihovary, vybrané státem, jež ale nemají se zemědělstvím nic společného. Pro agrární podnikatele by podle něj bylo mnohem výhodnější, aby se třeba několik jejich firem spojilo a vyrábělo biolíh ve svém malém lihovaru.

Svážet líh, ne obilí
"Když by tomu situace přála, využily by na to firmy své přebytky a líh nabídly prostě na trhu. Je také na hlavu postavené, že se má v celé zemi svážet obilí jen do pěti lihovarů. To je přece mnohem nákladnější než převážet už hotový biolíh rovnou k míchačům paliva," dodává Pospíšil.
MŽP skutečně počítá s tím, že koncesi dostane nejvýše pět lihovarů. Ty si mezi sebou mají rozdělit celkovou roční kvótu dva milióny hektolitrů biolihu. Na jeden lihovar, které jejich provozovatelé většinou stavějí "na zelené louce" a budou vybaveny technologiemi za stamilióny korun, tak připadne 400 tisíc hektolitrů biolihu.

Kdo může získat státní koncesi na biolíh
Firmy, které jsou favority
Korfil (Brno), ADW Bio (Krahulov), Chebio (Karlovy Vary), Jihočeský zemědělský lihovar (Blatná), Aliachem (Pardubice), SWP Trading (Ostrava)
Další přihlášené firmy
Vodohospodářské stavby (Teplice), Moravský lihovar Kojetín, Citronelle (Praha), Biopal (Kolín), Východočeská bioenergetická společnost (Pardubice), Cukrovary TTD (Dobrovice).
vyřazené firmy
Dehtochema, Bioetanol, Triniti Investment
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů