Pátek, 19. dubna 2024

Snahy podpořit ekologičtější zemědělskou výrobu

Snahy podpořit ekologičtější zemědělskou výrobu
PRAHA/ZDERAZ (jč) - Tradiční plodiny jako obilniny, luskoviny, olejniny či brambory, ale také na více než 50 hektarech rybíz pěstují družstevníci Zemědělského družstva Zderaz u Skutče na Chrudimsku. V obci rodáka filmového a televizního režiséra Jiřího Adamce zatím vědí málo o rozhodnutí vlády, která chce letos v rámci agroenviromentálních opatření podpořit ekologičtější zemědělskou výrobu.

Pěstitelé mají dostat na ekologicky šetrnější produkci ovoce a vinné révy peníze, konkrétně 3940 korun na hektar v případě omezení použití pesticidů a umělých hnojiv a při vůbec ohleduplnějších postupech vůči životnímu prostředí.

"Výši příspěvku vlády slyším zatím prvně od vás, k nám pěstitelům to jaksi ještě nedorazilo," říká předseda ZD Zderaz Jan Eisner, jehož družstvo rozhodně o příspěvek státu požádá. Zemědělci pamatují dobu, když se začínalo v nedávné době i zde s pěstováním rybízu, po kterém ještě před pár lety byla velká poptávka. Dostávali až 35 korun za kilogram."Nyní jsme rádi, když dostaneme od Mrazíren v Dašicích, s kterými máme smlouvu, 17 Kč/kg," říká Eisner, který potvrdil, že se rybízu v této části Českomoravské vysočiny daří. "Snažíme se zde využít kamenitou půdu, jak to jde," dodal.Ministerstvo zemědělství předpokládá, že zemědělci mohou přihlásit asi 3000 hektarů ovoce a podpory si tak vyžádají zhruba 120 mil. Kč. Integrovaný systém pěstování zeleniny a ovoce v tuzemsku funguje zhruba osm let. "Je to vlastně určitý mezistupeň mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím," říká Hugo Roldán z tiskového odboru ministerstva.

"U vinic je zatím těžké přihlášenou výměru a celkové náklady odhadnout," dodal."V Evropě se až 80 % produkce ovoce pěstuje v rámci integrovaných systémů, v tuzemsku je to asi 35 % a je cíl tento podíl navýšit," řekl tajemník Ovocnářské unie Martin Ludvík. Navíc se na našem kontinentu stále více mluví o bezpečnosti potravin a integrované pěstování je určitým přechodem mezi běžným postupem, často velmi náročným na postřiky, a ekologickým hospodařením.

"Dotace mají zemědělcům kompenzovat zvýšené náklady a nároky spojené s postupem šetrnějším k přírodě," dodal. Podpory tedy mají být součástí tzv. agroenvironmentálních opatření, z nichž plynou peníze např. na ekologické zemědělství, údržbu travních porostů nebo péči o krajinu. Tato opatření patří do Horizontálního plánu rozvoje venkova, který financuje z jedné pětiny stát a zbytek peněz je z fondů EU. V letošním roce by mělo jít na plán rozvoje venkova zhruba sedm miliard korun.
Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů