Pátek, 29. března 2024

ČEZ nebude spalovat obilí v elektrárnách

ČEZ nebude spalovat obilí v elektrárnách

Elektrárenská společnost ČEZ opustila myšlenku spalovat v elektrárnách přebytky obilí od českých zemědělců. ČEZ tvrdí, že by to bylo příliš komplikované. V dnešních zprávách to uvedla televize Nova.

"Přinášelo by nám to takové technické komplikace, že od této možnosti ustupujeme," řekl televizi mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle Agrární komory se záměr nezdařil, protože ČEZ nabízel za obilí málo peněz. "Nabízel přes tisíc korun za tunu, tak lacino obilí nedáme," řekl HN prezident komory Jan Veleba.

Přebytečné obilí z loňské nadúrody by měl vykoupit stát, ten má ale nedostatek skladovacích kapacit. "V tuto chvíli kapacitu skladů, kterou máme, máme naplněnou," řekla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Jitka Sluková.

Stát uvažuje o tom, že by dal zemědělcům peníze na výstavbu nových sýpek. "Uvažujeme o tom, že se podpořila výstavba nových skladů," řekl Nově ministr zemědělství Petr Zgarba.

Českým zemědělcům přebývá z loňské sklizně půl milionu tun obilí. Zemědělcům ze zemí celé Visegrádské čtyřky přebývá zhruba 4,9 milionu tun obilí, z toho největší zásoby před letošními žněmi mají v Maďarsku, kde je v sýpkách asi 3,2 milionu tun.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů