Pátek, 29. března 2024

Setuza má problémy, fond ji přesto chce

Setuza má problémy, fond ji přesto chce
Společnost Setuza měla loni rekordní ztrátu - 700 miliónů korun. Podle zástupců to způsobily účetní operace, propad cen řepky a změny dotační politiky státu.
"Asi čtyři sta miliónů korun ze ztráty představuje vyřazení a odepsání nepotřebného majetku. Dá se vlastně říci, že je to důsledek modernizace firmy," tvrdí Tomáš Pitr, jenž zastupuje společnost Český olej, největšího vlastníka Setuzy.
Původně, tedy letos na jaře, vyčíslovala Setuza loňskou ztrátu na 296 miliónů. Mluvčí firmy Marie Logrová ji vysvětlovala poklesem cen řepky a tím, že od loňského května skončily dotace bionafty. Pro bionaftu vyráběla Setuza metylester řepkového oleje.
Pokles cen řepky jako základní suroviny pro Setuzu při loňské nadúrodě by však měl být pro zpracovatele naopak výhodou. A i když vláda dočasně přestala dotovat bionaftu, Setuza metylester dál vyráběla a výhodně jej vyvážela do Německa.
Zatímco Český olej vlastní necelých 50 procent akcií Setuzy, přes 38 procent drží Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Navzdory tomu, že stoprocentním vlastníkem fondu je stát a jeho valnou hromadu zastupuje sám ministr zemědělství, fond o sobě tvrdí, že je privátní firmou. V budoucnu se přitom může stát i majoritním vlastníkem Setuzy. Česká konsolidační agentura totiž drží pohledávku Setuzy v hodnotě 3,1 miliardy, ale za výrazně nižší cenu by ji měla převést právě na podpůrný fond. Vše ale teprve musí schválit vláda.
Pokud by fond pohledávku získal, může ji přeměnit v akcie a získat ve firmě majoritu. "O pohledávku stále zájem máme," potvrdil mluvčí fondu Tomáš Vyšohlíd.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů