Čtvrtek, 28. března 2024

Američané mají blbou náladu, spasí je sója?

Američané mají blbou náladu, spasí je sója?
Není to válka v Iráku ani problémy na domácí politické scéně, které ze všeho nejvíce v současné době deprivují Američany. Důvodem, proč lidé za Atlantikem propadají "chmurné až kalné" náladě, jak to pojmenoval list Tucson Citizen, je ropa, respektive její vysoká cena.
Uvědomuje si to i prezident George Bush. Během rozhovoru, který poskytl konzervativní televizní stanici Fox News, jež je známa tím, že prezentuje nejlépe "americké hodnoty", Bush jako důvod špatné nálady třikrát zmínil právě vysokou cenu benzínu.
"Když lidé v průzkumech dávají najevo, že jsou znepokojeni budoucností, myslím, že ve skutečnosti reagují na to, že ceny pohonných hmot vzrostly tak dramaticky," uvedl prezident.
Poslední průzkumy agentury Zogby dávají Bushovi za pravdu. Každý Američan totiž v květnu odpověděl, že se národ "ubírá špatným směrem" a 59 procent dotázaných tvrdilo, že vysoká cena benzínu způsobila jejich domácnostem těžkosti.
Komentáře některých listů pak uváděly, že tyto zprávy jsou špatným výhledem pro mnohé, kteří právě nyní začínají plánovat dovolenou. Průzkum deníku USA Today totiž odhalil, že přes 55 procent Američanů se kvůli vysokým cenám pohonných hmot chystá v létě méně cestovat. Prezident všechny tyto těžkosti s benzínem opakovaně přičetl skutečnosti, že Spojené státy jsou závislé na zahraničních energetických zdrojích. To se podle něj musí v budoucnu změnit. K této změně má podle Bushe přispět jím navrhovaný energetický zákon, o kterém se nyní chystá hlasovat americký Senát.
"Zákon nám pomůže diverzifikovat zdroje," vysvětloval dále Foxu prezident a nabídl jistou alternativu: "Nedávno jsem navštívil zařízení, které rafinuje sójové boby... Blíží se doba, kdy motory na sojový extrakt a bionafta budou realitou, jež bude znamenat, že přestaneme být plně závislí na cizí ropě."
Přestože se cena benzínu za posledních pět let téměř zdvojnásobila, a to v průměru na 2,10 dolaru za galon (3,7 litru), oproti loňsku se ceny skoro nezměnily.
Jak poznamenal list Tucson Citizen: "I zvýšení ceny o 50 centů za galon představuje na plné nádrži rozdíl šesti dolarů, což přece většinu peněženek nevyždímá." Podle studie firmy John S. Herold je růst cen benzínu za posledních 20 let o čtvrtinu menší než růst cen potravin a o polovinu menší než růst výdajů, které Američany stojí bydlení.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů