Středa, 24. dubna 2024

Tragický pokles ceny medu ničí včelaře

Tragický pokles ceny medu ničí včelaře

Českokrumlovsko - Dovoz levného medu likviduje české včelařství. Výkupní cena medu je už tak nízká, že se včelařům vůbec nevyplatí včely chovat.

"V pekárně za kilo medu dávají 28 korun! Jako za litr benzinu! Za to to není možné dělat," je zdrcen Jan Duda z Loučeje, který pečuje o 23 včelstev. Rozhořčený není sám. Včelařů poslední dobou rychle ubývá, ztrácejí zájem o zatoulané roje, ačkoliv dřív byli ochotni udělat cokoliv, aby včelí roj získali. "Odběratelé podrážejí cenu medu. Na ceně se domluvili a nikdo včelařům víc nedá," je přesvědčen Jan Duda. "V minulosti vždy platilo, kolik stálo máslo, tolik stál med," dodal.

Jenomže nyní cenu určuje zákon nabídky a poptávky. Když je medu dost, cena klesá. Ovšem náklady na včelaření na domácí půdě závratně rostou. Pokud včelař včelám odebírá med, musí jim ho na zimu pro zdárné přezimování nahradit cukrem. Kilogram cukru ale stojí kolem 24 korun. "Nechutně drahé je i zařízení a včelařské pomůcky a potřeby," doplnil včelař z Brloha Jan Pecha. Zařízení a pomůcky totiž musí být z nerez materiálu, a to leze do peněz. "Včelaření - pokud se nedělá ve velkém - se dá dnes provozovat pouze jako koníček, který si na sebe občas něco vydělá. Práce kolem včel už se vůbec nedá počítat, pak by to byla činnost hluboce prodělečná," dodal.

"Nekvalitní medy z dovozu nestojí za nic," míní Jaromil Botek z Českého Krumlova. "My ho v marketech nekupujeme. Zásadně ho odebíráme od domácích včelařů, protože český med je vysoce kvalitní," dodal.

VÝKUPNÍ CENY KVĚTOVÝ MED

Rok 2003

70 Kč/kg

Rok 2004

50 Kčkg Rok 200528 Kč/kg

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů