Čtvrtek, 18. dubna 2024

Pěstovat léčivé rostliny se nevyplácí, výkupní ceny jsou nízké

Pěstovat léčivé rostliny se nevyplácí, výkupní ceny jsou nízké
Pěstování léčivých rostlin mnoho nevynese, přestože zájem lidí o bylinné čaje či kosmetiku z přírodních produktů roste.
Na tom se shodují odborníci a dokládají to i čísla Českého statistického úřadu. Podle něj sice sklizeň léčivých rostlin loni výrazně stoupla, přesto poprvé za tři roky převýšil dovoz bylin vývoz. Vyšší import může být podle expertů způsoben mimo jiné tím, že kvůli nízkým výkupním cenám se nevyplatí léčivé rostliny pěstovat. Dovoz bylin, o jejichž produkty mají lidé stále větší zájem, navíc může odběratele přijít levněji.
Zisk z pěstování léčivých bylin je tak malý, že to není pro pěstitele zajímavé, domnívá se Tomáš Mitáček z firmy Sluneční brána s tím, že výjimku tvoří pěstitelé zabývající se ekologickým zemědělstvím, kde jsou výkupní ceny výrazně vyšší. Ceny v klasickém zemědělství podle něj mnohdy těžko pokrývají náklady.
Například průměrná výkupní cena za kilogram máty se snížila od roku 1997 z 80 korun na 50 korun do loňského října, uvádí v situační zprávě Ministerstvo zemědělství. Údaje představují reprezentační vzorek největšího nákupce, společnosti Leros, nepostihují tak sběr v rámci celé republiky. Cena tymiánu podle těchto údajů klesla o pět korun na 40 korun za kilogram.
V tuzemsku se vykupuje více než 100 druhů léčivých bylin. U volně sbíraných bylin jde především o šípek, břízu, třezalku, lípu a kopřivu. Z pěstovaných bylin patří k nejvýznamnějším druhům heřmánek, máta, meduňka nebo jitrocel.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů