Pátek, 29. března 2024

SAV a Prírodovedecká fakulta UK spolupracujú v genetickom výskume

SAV a Prírodovedecká fakulta UK spolupracujú v genetickom výskume

Štúdiom genetickej výbavy človeka (ľudského genómu) na úrovni DNA sa zaoberá spoločný výskumný tím odborníkov z Laboratória genetiky Ústavu molekulárnej fyziológie a genetiky Slovenskej akadémie vied (ÚMFG SAV) s z Katedry molekulárnej biológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského (UK).
Odborníci z oboch pracovísk skúmajú najmä tie oblasti ľudského genómu, ktoré sú zodpovedné za závažné a v populácii Slovenska časté dedičné ochorenia. Postupne analyzovali napríklad cystickú fibrózu, hemofíliu A, spinálne svalové atrofie.
Medzi najvýznamnejšie výsledky spoločného výskumného tímu patrí identifikácia génov zodpovedných za závažné formy očných ochorení akým je kongenitálny glaukóm a degenerácia retiny (sietnice oka), ktoré sa často vyskytujú u slovenských Rómov, informoval vedúci laboratória RNDr. Ľudovít Kádaši, DrSc.
Laboratórium genetiky ÚMFG SAV ako prvé v bývalej ČSFR zaviedlo a využívalo metódy identifikácie osôb pomocou DNA analýzy. Vďaka týmto metódam už začiatkom 90.rokov pomohlo kriminalistom usvedčiť prvého vraha. Laboratórium je jedno z deviatich laboratórií Ústavu molekulárnej fyziológie a genetiky SAV v Bratislave, ktorý založili pred 15 rokmi. Dobré výsledky dosahujú aj ďalšie pracoviská ústavu. Napríklad laboratórium biochémie transportných systémov ÚMFG SAV nedávno vyhralo konkurz na riešenie úlohy štátneho programu výskumu a vývoja - Genomika kardiovaskulárnych ochorení pre zdravšiu populáciu ľudí. Jej cieľom je zlepšiť diagnostiku a prevenciu srdcovocievnych ochorení, ktorých výskyt je aj na Slovensku čoraz častejší a úmrtnosť na ne je vysoká.

Zdroj:HN.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů