Středa, 24. dubna 2024

Hlavní cíl: obnova a údržba krajiny

Hlavní cíl: obnova a údržba krajiny

Karlovarský kraj - Spolek pro obnovu venkova Karlovarského kraje byl založen v Karlových Varech. Jde o krajskou odnož celostátní organizace, která si klade za cíl především prosazovat na krajské i státní úrovni zájmy menších obcí a měst regionu. Podle stanov je spolek také pracovní a iniciativní skupinou občanů ustavenou na podporu a koordinaci prací při obnově a rozvoji venkova a posílení nástrojů umožňujících rozvoj venkovských komunit. O činnosti a konkrétních cílech organizace jsme včera hovořili s jejím předsedou, právníkem Radanem Večerkou ze Stružné.

Mohl byste nám říci něco více o cílech spolku?

"Chceme pečovat o prohloubení duchovního i společenského života na venkově, propagovat jeho obnovu a rozvoj a pomáhat jim získávat vážnost ve společnosti..."

Promiňte, myslíte, že v současné době nemá venkov dost vážnosti?

"Nemá. Lidé si také často kladou rovnítko mezi venkovem a zemědělstvím. Tak to ale není. V současné době se venkovan nerovná zemědělec. Hlavním posláním zemědělství rovněž není, jak tomu bylo před sto nebo padesáti lety, pěstovat zemědělské produkty, ale údržba a obnova krajiny. Jinak řečeno, prioritou by neměla být jako dříve kvantita, ale kvalita zemědělské produkce. Rodinné farmy, provozované na základech ekologického zemědělství, které by byly dotovány státem. A ve větším poměru pak postupný přechod z tradiční zemědělské výroby na orientaci na cestovní ruch. Chci tím říct, že namísto velkoprodukce obilí a podobně (které se nyní ostatně vyhazuje), je třeba se na venkově spíše věnovat obnově krajiny, přitáhnout turisty a podobně. S tím bude samozřejmě souviset i přístup k patřičnému vzdělání lidí na venkově."

To znamená, že už se u nás nebude pěstovat například obilí nebo cukrová řepa?

"Podívejte se, přímo řečeno, obilí a podobně je nyní už jen jakýsi odpad skutečné zemědělské činnosti, jejíž hlavním cílem, jak už jsem řekl, je obnova a údržba krajiny. Je hloupost chtít konkurovat v dohledné budoucnosti například Ukrajině, která je jako budoucí člen Evropské unie schopna obilím zásobovat minimálně polovinu Evropy. Měli bychom se proto zaměřit na jiné činnosti."

Mohl byste ještě říct, co považujete jako předseda spolku, který má ambice bít se za venkov, za největší problém malých obcí a měst?

"Daňovou výtěžnost. Daně vybrané od obcí se tam nevracejí. Jdou na rozvoj měst a na fungování státní správy."

Zdroj: Chebský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů