Sobota, 20. dubna 2024

Bionafta u českých pump zatím nebude

Bionafta u českých pump zatím nebude
Bionafta se u tuzemských čerpacích stanic neobjeví ani v příštích měsících. Firma Setuza, která měla surovinu pro bionaftu podle nových dotačních pravidel začít vyrábět pro domácí trh už od zítřka, ji totiž výhodněji vyveze do zahraničí.
"V nejbližších měsících nepočítáme s dodávkami řepkového metylesteru pro tuzemský trh," potvrdil HN šéf Setuzy František Janů.
Po krachu tendru na výrobce biolihu se tím zablokoval celý program podpory biopaliv v Česku.

Nátlak na zvýšení dotace
Podle původních předpokladů měli výrobci metylesteru spustit produkci od července. "Výrobci se přihlásili v termínu, máme pro ně na letošek 450 miliónů korun," potvrzuje Jitka Sluková ze Státního zemědělského intervenčního fondu.
Jenže ačkoliv se Setuza do programu přihlásila, zatím ho nevyužije. Požadovala totiž původně dotaci na jeden kilogram metylestru 9,50 koruny, ale vláda zaručila jen sedm korun s tím, že podpora bude ještě kolísat podle ceny řepky.
Setuza tlačí vládu k tomu, aby dotaci zvýšila. Má k tomu ovšem velmi silný argument. "V Německu je o metylester takový zájem, že je pro nás výhodnější vývoz bez dotace. Vydržíme s tím několik let," tvrdí Janů.

Bruselská směrnice
Setuza podmiňuje dodávky na domácí trh zvýšením dotace, změnou zdlouhavého a rizikového systému proplácení podpor a také stanovením pravidel na delší dobu než jen do konce tohoto roku.
Zavedení biopaliv přitom podporuje i směrnice Evropské unie, jejíž plnění bude kontrolovat Brusel. Zástupci Evropské komise zatím neodpověděli na dotaz HN, jak by její nedodržení trestali. A domácí úředníci v tom tápou.
Ministerstvo průmyslu tvrdí, že žádné sankce nehrozí, Ministerstvo životního prostředí říká pravý opak.
"Sankce by hrozily pravděpodobně finanční. Ale teď je předčasné o nich mluvit, protože všichni zúčastnění se budou snažit, aby směrnici naplnili," říká Jarmila Krebsová z tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí.

Kdo nese zodpovědnost?
Podle směrnice by se měla dvě procenta biopaliv z celkové spotřeby nafty a benzínu objevit na trhu už do konce letošního roku.
"I kdyby se podmínky dotací změnily v náš prospěch velmi rychle, což po dosavadních jednáních s úředníky bohužel skoro vylučuji, technicky by se bionafta na stojany dostala sotva ještě letos", říká ovšem Janů.
Brzké řešení se čekat nedá. Zatímco o případných sankcích úřady jasno ještě nemají, v otázce zodpovědnosti za plnění směrnice se vyjadřují jednoznačně. Odpovědnost svalují vždy na jiný úřad.
"Za směrnici je zodpovědné Ministerstvo zemědělství, my se zabýváme jen vyhláškou o jakosti biopaliv," nemá pochyby Kateřina Koubová z Ministerstva průmyslu a obchodu.
"Směrnice je v gesci Ministerstva životního prostředí," posouvá ovšem problém její kolega z Ministerstva zemědělství Hugo Roldan.
Jarmila Krebsová kolečko uzavírá s tím, že jde o spolupráci jejího úřadu, obou výše zmíněných ministerstev a navíc resortů dopravy a financí.
"Je to prostě horký brambor, nikdo ho nechce. Chci se s ekonomickými ministry sejít koncem srpna a dohodnout se, jak dál," snaží se vzbudit naději na řešení vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

Jak se Česku nedaří zavádět biopaliva
Záměry
Podporovat výrobu rostlinných olejů a biolihu z obilí.
Metylester řepkového oleje plošně přidávat do nafty, biolíh do benzínu.
Do konce roku 2005 má být podíl biopaliv 2 procenta.
V roce 2010 má podíl dosáhnout 5,75 procenta.
Výsledky
Podpora programu bionafty dosud stála přes 16 miliard korun.
Bionafta u čerpadel není, metylester firmy raději vyvážejí.
Tendr pro udělení koncesí výrobcům biolihu zkrachoval.
O dalším postupu možná začnou ministři jednat po prázdninách.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů