Čtvrtek, 25. dubna 2024

Reforma zemědělství? Už byla

Reforma zemědělství? Už byla
Možná si toho mnoho lidí nevšimlo, ale letos proběhla radikální reforma evropské Společné zemědělské politiky (známé pod anglickou zkratkou CAP). Od začátku roku se výrazně změnil způsob, jakým jsou podporováni zemědělci ve státech EU.
Stále panuje zkreslená představa o zastaralé politice, která odměňuje zemědělce za výrobu plodin, jež nikdo nechce, a která nebere ohled na životní prostředí. Nic nemůže být dále od pravdy.

Novou dohodu do koše?
Šest měsíců poté, co vstoupila v platnost nejrozsáhlejší reforma v historii CAP, opakuje se staré zaklínadlo o potřebě reforem, v nejextrémnějších případech se volá dokonce po "zrušení CAP".
Pokusy představitelů EU o dosažení dohody o novém rozpočtu na období let 2007 - 2013 skončily minulý měsíc neúspěchem. Británie namítala, že CAP stále představuje více než 40 procent evropského rozpočtu. Nicméně nevysvětlila, co se za těmito zjednodušujícími a zavádějícími argumenty skrývá.
Společná zemědělská politika samozřejmě tvoří velkou část rozpočtu EU. Je tomu tak, protože je to jediná politika financovaná pouze z evropského rozpočtu. Vynakládáme na zemědělství pouze 0,43 procenta evropského HDP. Toto číslo ještě klesne přibližně na 0,33 procenta v roce 2013.
To je velmi nízká cena za politiku, která zajišťuje nepřetržitou dodávku vysoce kvalitních a bezpečných potravin, udržuje hospodářskou činnost na venkově, zabraňuje stěhování obyvatel do přeplněných velkoměst, zajišťuje ochranu životního prostředí a dobré životní podmínky zvířat a zachovává krajinu, kterou Evropané milují.
V červnu 2003, po několika měsících obtížných jednání, bylo dosaženo dohody o převratných změnách CAP (vstoupily v platnost letos 1. ledna v deseti zemích, ostatní se brzy připojí). Rozhodnutí zmrazit rozpočet pro podporu trhu a přímou pomoc pro zemědělce do roku 2013 bylo přijato jednomyslně. Jakákoli země mohla tuto dohodu vetovat. Žádná to neudělala.
Když lidé volají po okamžité "reformě CAP", fakticky tím chtějí roztrhat text, se kterým všichni souhlasili a na němž sotva zaschl inkoust. To je pro mě zcela nepřijatelné. Znamenalo by to totiž, že se naše reformy utnou ještě dříve, než stačí zapustit kořeny.

Proč jsem pro
Společná zemědělská politika, kterou nyní provádíme, již představuje snížení plateb všem zemědělcům kromě drobných zemědělců v 15 "starých" členských zemích EU o 10 procent do roku 2013. Proč věřím, že je nová CAP tak dobrá a že stojí za to ji chránit?
Rozšiřuje podporu na celé venkovské hospodářství a podporuje inovaci a diverzifikaci v zemědělství. Namísto zemědělské produkce kvůli získání dotací nyní zemědělci mohou hledat nejlepší tržní příležitosti a vyrábět to, co spotřebitelé skutečně chtějí. Aby získali dotace, musí splňovat náročné normy v oblasti životního prostředí, dobrých životních podmínek zvířat a obhospodařování půdy.
Nová CAP kromě vnitřních přínosů rovněž pomůže EU splnit její pevný příslib postupně zrušit všechny vývozní subvence, které tak dlouho vzbuzovaly nelibost rozvojových zemí i nevládních neziskových organizací.
Dále je nová CAP vstřícnější vůči trhu, jelikož nové platby pro zemědělské podniky trh nedeformují.
Proto nerozumím některým výrokům, které v současné době k tomuto tématu zaznívají, otřepaným frázím o tom, že CAP je hospodářský "dinosaurus". Sama sebe se pak ptám: Je tím "dinosaurem" opravdu CAP?
Autorka je evropskou komisařkou pro zemědělství a venkov
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů