Středa, 24. dubna 2024

Sedlák věří, že Mexičané odejdou

Sedlák věří, že Mexičané odejdou
S pýchou prochází Jan Rajter, sedlák z Moravěvsi na Mostecku, kolem pole už vysoko vzrostlé kukuřice. Má dobrý pocit. Nejen z očekávané úrody, ale i z posledních událostí kolem letitého sporu farmářské rodiny s investorem nedaleké továrny mexické společnosti Nemak. Počátkem týdne totiž zrušil ústecký krajský soud dvě stavební povolení na obslužné komunikace a následně i územní rozhodnutí na stavbu celé továrny.
Komunikace i továrna v průmyslové zóně Joseph už stojí a vůbec není jisté, že by je museli Mexičané nakonec zbourat. Rajterovi ale věří, že Nemak jednou zmizí, nebo se alespoň zabrání plánovanému několikanásobnému rozšíření slévárenského provozu. Ten byl předloni postaven v poslední zachovalé zemědělské oblasti Mostecka s požehnáním krajských i státních orgánů, ale přes odpor části místních lidí.
"Je to zvrat. Podívejte, padesát let se tady budoval komunismus a zbourali jsme ho hned. Proč by nemohl rychle odejít i Nemak?" říká Rajter, jednasedmdesátiletý sedlák, který už v padesátých letech ve Slezsku doplatil na násilnou kolektivizaci a na Mostecku hospodaří už přes třicet let.
Rajterovi se nehodlají smířit s hrozbou, kterou pro jejich úrodu znamenají zplodiny - zřejmě i toxické dioxiny ze sousední továrny na výrobu hliníkových součástí pro automobilové motory.
"Pořád se mluví o ekologických potravinách, ale mocipáni si zřejmě nevidí do talíře. Mluvili by ale jinak, kdyby jim někdo chtěl tohle postavit za domem," mává farmář rukou někam směrem k továrně.

Sedlák symbolizuje odpor
Farmářova rodina se už za čtyři roky, co válčí s Nemakem, stala mediálně známým symbolem boje proti státem podporované movité korporaci. Záplava podaných žalob a odvolání provází celou kauzu, vzniklou poté, co Nemak musel po protestech tisíců lidí upustit od stejného záměru v Plzni.
V Moravěvsi, úřadem příslušící k obci Havraň, Rajterovi takovou podporu nezískali. Tamní radnice totiž zhatila dva pokusy o vypsání místního referenda, nemalá část místních lidí uvěřila slibům investora i lidem z vlády v čele s tehdejším premiérem Milošem Zemanem na zřízení až tisícovky pracovních míst. To zní v oblasti, která patří v Česku k nejvíce postiženým nezaměstnaností, obzvlášť lákavě.
Nejúčinnější pomocí se tak farmářům z Moravěvsi stali oslovení právníci z brněnského Ekologického právního servisu, kteří mimo jiné přispěli k tomu, že Nejvyšší správní soud nedávno upozornil na zásadní chyby v procesu přípravy stavby a případem se tak musí opět zabývat ústecký krajský soud.
"Kvůli tomu, že soud hned zkraje nezakročil a teprve po zásahu Nejvyššího správního soudu přistoupil k přezkoumání celé záležitosti, byly stavby protiprávně postaveny," hodnotí situaci právník EPS Pavel Franc.
Ekologičtí právníci tvrdí, že Nemak je modelový případ špatného postupu úřadů a ustupování velkému investorovi. "Tady nejde o jednu továrnu, jde o celý systém a o chování politiků, kteří vycházejí vstříc velkému investorovi. Nemak je ten nejviditelnější případ," říká Franc. Podle něj je dodnes záhadou, proč bylo pro výstavbu továrny vybráno právě místo na nejúrodnější půdě v regionu.
"To mi do dneška vrtá hlavou, přitom továrna mohla stát kdekoliv jinde, " dodává Franc.

Motejl: Nezákonný postup
Nejde jen o výběr lokality. Už ombudsman Otakar Motejl před časem upozornil na nezákonný postup v přípravě stavby, konkrétně při posuzování žádosti o vyjmutí pozemků pro Nemak ze zemědělského půdního fondu. Úřady - centrální i krajské - ale odmítají, že by postupovaly nezákonně nebo zatajovaly informace.
"Předně musím důrazně odmítnout jakékoli zmínky o korupci. Považuji je za zcela nesmyslné, nemístné a zavádějící. Krajský úřad Ústeckého kraje postupuje ve správních řízeních souvisejících s Nemakem zcela nestranně a v souladu se zákonem," brání se v jednom z tiskových prohlášení mluvčí Krajského úřadu v Ústí nad Labem Romana Žatecká. Zástupci Nemaku se k celé věci včera nevyjádřili, už dříve ale prezident firmy Jorge Rada označil zprávy o nezákonném územním řízení za lživá tvrzení.
Politici od počátku investice tvrdí, že je příchod Nemaku pro severočeský region nesmírně důležitý. Mluví o strukturálně ohroženém regionu, hrozivé nezaměstnanosti, a to přesto, že firma dosud k jejímu snížení nijak výrazně nepřispěla.
Zmocněnec vlády pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht označuje nesrovnalosti kolem povolování stavby za formální chyby. "V případě odchodu společnosti Nemak z regionu do zahraničí pak hrozí nebezpečí dalších arbitráží," varuje.
Expremiér Zeman už v roce 2002 v televizi Nova označil hlavní viníky průtahů stavby. "Ekologičtí aktivisté, a já bych řekl, v tomto případě ekologičtí fundamentalisté, dělají všechno pro to, aby se ten závod nepostavil," vyjádřil se tehdy Zeman.
Většině lidí v Havrani je Nemak lhostejný. Možná i proto, že v továrně našla práci jen hrstka místních. "Tak tři nebo čtyři. Ostatní dojíždějí odevšad. Jenže ani Rajter lidem bez práce nepomůže. Nevezme nikoho, ale přitom sám určitě chudý není," říká u sklenice budvaru na adresu farmáře mladý muž v havraňské hospodě.
A jeho sousedka u stolu se přidává: "Nemyslím, že by nám tady Nemak škodil. Určitě nadělá míň škody než kdysi nedaleká chemička - Stalinovy závody".

Hledají se lepší politici
Na pět set sedmdesát vlastních i pronajatých hektarů, dvě stě sedmdesát kusů hovězího dobytka a padesát prasat si Rajterovi skutečně musí vystačit sami. Na tu největší dřinu má Jan Rajter k ruce syna a dva vnuky. K dispozici jim je moderní technika a peníze musí zbýt i na nákup půdy. Zaměstnance by ale farma neuživila.
"Lidí bez práce je tu tolik proto, protože stát tady nechal padnout příliš mnoho firem. Kam zmizeli všichni ti slušní a schopní politici, kteří tenhle stát kdysi vybudovali?" ptá se starý sedlák nad otevřenou stránkou časopisu s fotografií prezidenta Masaryka.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů