Pátek, 29. března 2024

Nechtěl vyvážet, ale musí

Nechtěl vyvážet, ale musí
Výrobce biopaliv výrazně uspěl v Rakousku, kde mu pomohl CzechTrade. Do ciziny ho "vyhnala" změna zákona o dani z přidané hodnoty.

Uničovské společnosti Biomac se letos podařil historický průlom. Získala exkluzivní zakázku na biopaliva pro celou síť OBI v Rakousku. Poprvé tak dodává do obchodního řetězce přímo a pod vlastní značkou. Objem dodávek představuje asi sto milionů korun za topnou sezonu (tedy do března 2006). Jde o celý sortiment - dřevěné a kůrové brikety v různém provedení, peletky, podpalovací a palivové dříví. Na další dva roky je sjednána opce. Biomac zároveň získal objednávku rakouského řetězce ÖBAU v hodnotě 37,5 milionu korun a pronikl i do sítí Spar, Interspar, Eurospar, Billa a Merkur.

Je trochu paradoxem, jak k získání těchto zakázek přispěl český stát. Změna zákona o dani z přidané hodnoty způsobila po 1. lednu 2004 prudký pokles zájmu o biopaliva, neboť byla přeřazena z nižší do základní sazby. "Čeští poslanci podporují spalování uhlí," soudí majitel a jednatel společnosti Zdeněk Černý. V Rakousku či v Německu se hnědé uhlí vůbec nesmí používat, jen koks a černé uhlí s obsahem síry do 0,8 %, ale i tato paliva jsou zatížena ekologickou daní. Takže dřevěné brikety či peletky, které mají sníženou sazbu DPH, vyjdou v Rakousku či v Německu podstatně levněji. Tuna dřevěných briket tam stojí 150 eur, tuna uhelných 300 a tuna koksu asi 400 eur. Lidé tam od uhlí, koksu i od drahého topného oleje houfně odcházejí. U nás je to jinak: spaluje se uhlí až s 3% podílem síry. Při vyhřívání běžného vesnického domku dnes lidé zaplatí asi 8 tisíc korun ročně při použití hnědého uhlí, zatímco při spalování dřevěných briket by to bylo asi 15 tisíc.

ZA ŠTIPLAVÝ DÝM není u nás nikdo postihován. Čeští vesničané se tedy od začátku loňského roku houfně vracejí k uhlí. Výrobce biopaliv tato změna značně poškodila. Jsou nyní nuceni vyvážet téměř veškerou produkci. V případě firmy Biomac jde o 95 %.

Na druhou stranu ale český stát společnosti aktivně pomohl s průnikem do ciziny. "Až do letošního veletrhu Energiesparmesse ve Welsu jsme dodávali biopaliva pouze prostřednictvím zahraničních překupníků, kteří zakrývali výrobce i zemi původu," líčí Černý. "Byli jsme zcela v jejich moci, oni určovali ceny. Zlom nastal ve chvíli, kdy jsme vystavovali v oficiální expozici pod hlavičkou Ministerstva průmyslu ČR. Potenciální zákazníci dostali pozvánku od agentury CzechTrade, nad stánkem viděli symboly naší republiky. Rakouští a němečtí obchodníci mají před státními institucemi mnohem větší respekt než Češi. Brali to jako morální záruku za naši firmu."

PODNIK VYVÁŽÍ také do Itálie, Francie, Německa a Dánska. I tam pomohl se sháněním kontaktů CzechTrade. Podstatné ovšem je, že ve vyspělých zemích zájem o biopaliva dramaticky roste. Vlády podporují využití obnovitelných zdrojů, aby snížily závislost na ropě a plynu. Kotle na biopaliva jsou daňově zvýhodněny, popřípadě dotovány.

"Je to šance pro venkov," soudí Černý. Ve městech se bude dál topit plynem a elektřinou, ale třeba v rakouských vesnicích se donedávna používal hlavně topný olej. Ten domácnosti nyní ve velkém nahrazují takzvanými peletkami, čili granulemi ze slisovaného dřeva. "V tom je budoucnost," tvrdí Černý. "Zatímco brikety se přikládají ručně, kotel na peletky nepotřebuje obsluhu. Přijede cisterna, nasype granule do zásobníku a kotel si je sám přikládá podle nastaveného programu."

I čeští výrobci již kotle na peletky nabízejí, ale jsou na tom stejně jako dodavatelé biopaliv - skoro celou produkci musejí vyvážet. Černý se přesto rozhodl, že nedaleko Uničova vybuduje "středisko biomasy". V bývalé baťovské továrně bude ukázková výroba briket a peletek a k tomu prodejní výstava kotlů, kamen a krbů. Jednatel věří, že i u nás doba biopaliv přijde. "Ropná krize je nezadržitelná, bude jen hůř a hůř, ropa už nikdy levná nebude," domnívá se. "Dojde na obnovitelné zdroje. Česko, které historicky vždy používalo pevná paliva, je předurčené pro využití biomasy. Voda, vítr a slunce tu mohou hrát jen okrajovou roli."

BIOPALIVA SE LISUJÍ hlavně z odpadu, z pilin, hoblin a kůry. Mohou se vyrábět také z lněného pazdeří či z rychle rostoucích topolů a šťovíků. Tato paliva neobsahují síru ani těžké kovy. Popel najde uplatnění jako hodnotné minerální hnojivo.

Zdeněk Černý přiznává, že původní představy se nenaplnily. Před patnácti lety v Uničově předpokládali, že biomasa se v tuzemsku rychle prosadí. Místo toho napřed přišla vlna elektrických přímotopů, pak plynofikace obcí. Rostoucí cena ropy se však s několikaměsíčním zpožděním promítá i do ceny plynu. Ani tuzemské zásoby uhlí nejsou nevyčerpatelné, a tak je podle Černého pravděpodobné, že na českém venkově časem dojde k "dřevofikaci".

Zatím firma těží z rostoucí poptávky v cizině. V roce 2000 měla obrat 0,5 milionu korun, loni 88 milionů, letos to bude 140 až 150 milionů.

AUTOR: PETR KORBEL

Od lisu k obchodu

Začátek programu firmy Biomac lze najít v roce 1990. V podniku Unex, který vyráběl kolesová a lopatová rypadla, se zrodila myšlenka vyvinout technologie na zpracování dřevní biomasy. Projektanti nejprve zkonstruovali briketovací lis. Později k tomu přibyly další technologie (například na drcení a sušení surovin či na balení výrobků).

V roce 1992 vedení Unexu rozhodlo, že tento obor je pro tak velkou strojírenskou továrnu nerentabilní. Tým se osamostatnil, působil pod názvy ADAKK, Karolína-Tech a Biomac Trade. Svými stroji již vybavil 22 dřevařských závodů (v šesti případech vlastní technologii Biomac, v ostatních zajišťuje servis a pomáhá s prodejem). Jeden závod může vyrobit kamion biopaliv denně. V praxi je to až 6000 tun ročně z jednoho závodu.

Od roku 2000 nese firma název Biomac Ing. Černý, s. r. o., někdejší projektant Černý je jejím 100% vlastníkem.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů