Pátek, 29. března 2024

Letní Flora Olomouc přilákala desetitisíce

S  velkým zájmem se opět setkala mezinárodní zahradnická výstava a veletrh Flora Olomouc 2005, která skončila v neděli  21. srpna na olomouckém výstavišti Flora.
Letní Flora Olomouc přilákala desetitisíce

Letní etapy největší a nejstarší české  květinové akce spojené s Letními zahradnickými trhy se zúčastnilo na 300 vystavovatelů a prodejců z České republiky, Slovenska a Polska.

Mezinárodní byla i návštěvnost – mezi 35 tisíci zájemci, kteří během čtyř dnů trvání výstavy prošli jejími branami, zaznamenali pořadatelé značný počet slovenský a polských návštěvníků. Dlouhou cestu do Olomouce nelitovali. „Podnikáme, a není lehké uspořádat si čas tak, abychom se mohli  někam vypravit. Floru jsme ale chtěli vidět, a opravdu stála za to,“ netajila se obdivem nad expozicemi Zuzanna Mihalová ze slovenské Bošáce, jejíž velkým koníčkem je květinové aranžování.  Návštěvnice Blanka Hrančíková to měla ze Šumperka podstatně blíž, zřejmě i proto se neváhala vybrat na výstavu dvakrát za sebou. „Sobota mi na všechnu tu krásu nestačila, musela jsem vyjet i v neděli. Nemám zahrádku, tak jsem si to na Floře vynahradila,“ řekla.

Hlavní společné expozici členů Českého zahrádkářského svazu nazvané „Léto, budiž pochváleno“, umístěné už tradičně v největší výstavním pavilonu A,  vévodily lilie, gladioly,  růže, trvalky, balkonovky – a hlavně jiřinky. Byla mezi nimi velkokvětá, růžově fialová „Alenka“, nová odrůda šlechtitele Jiřího Václavíka  z Průhonic. Jejího křtu se na letní Floře ujala populární spisovatelka  a ilustrátorka dětských knih Vítězslava Klimtová.  K vidění a obdivování  zde  bylo  více než  500 druhů a odrůd květin vrcholného léta. Pestrou přehlídku doplnila  zelená expozice školkařských výpěstků a zajímavé exponáty floristické soutěže v aranžování historických koňských kočárů.

Velké pozornosti se těšily i letošní speciální přehlídky. Výstava léčivek a kořeninových rostlin přiblížila návštěvníkům nejen klasické bylinky a čajoviny, ale také tzv. rostliny 3. tisíciletí, stimulanty původem z Asie, jejichž výtažky jsou nedílnou součástí  moderních přípravků posilujících organismus. K hitům této expozice patřila například klanopraška čínská, či pověstný maralí kořen. Podle Martina Grbavčice, šlechtitele z Valtic, kde kořen s úspěchem pěstují v domácích podmínkách, jde o mimořádně účinný „životabudič“ Nevšední bylina  je pojmenována po maralech – sibiřských jelenech, kteří se požíráním kořene zbavují  škodlivých látek v těle a nabírají sílu po dlouhé zimě.

Doslova unikátem letošní letní Flory byla velká speciální přehlídka více než 200 druhů a odrůd okrasných trav a travin. Tato jen zdánlivě méně atraktivní část flory v současnosti prožívá velký návrat zájmu pěstitelů a zahradníků. V rámci  přehlídky mohli návštěvníci obdivovat i držitele Novitas Olomucensis, nejvyššího ocenění letní výstavy Flora Olomouc,  novou odrůdu metlice trsnaté, kterou její šlechtitelé z  Lednice nazvali „Pálava“. Jde o vůbec první původní českou odrůdu vytrvalé okrasné traviny, která se kromě sytě zelených listů a zlatavých květů vyznačuje pro zahradníky velmi sympatickou vlastností – vytváří neklíčivá semena a tudíž nezapleveluje výsadby.

Letošní zelenou sezónu olomouckého výstaviště, tradičního pořadatele největších zahradnických svátků v ČR, uzavře ve dnech 6. – 9. října  národní výstava ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků HORTIKOMPLEX . Po čtyřleté přestávce doplní jeho nabídku i znovu obnovený festival gastronomie a nápojů OLIMA s veřejnou soutěžní přehlídkou ovocných destilátů Flora košt.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů