Čtvrtek, 18. dubna 2024

Setuza se prověrek nebojí

Setuza se prověrek nebojí
"Pokud premiér Paroubek opravdu prověří dřívější kauzy týkající se Setuzy, pak budeme jen rádi. Ukáže se možná, že byly na Setuzu vymyšleny účelově," tvrdí Tomáš Pitr, jenž zastupuje společnost Český olej, ovládající Setuzu.
Reaguje tak na informace HN, podle nichž vláda chce znovu prošetřit nejen kauzy Setuzy, například údajné zneužívání dotací na bionaftu, ale zabránit i oddlužení Setuzy na úkor státu nebo přijetí nového systému podpory bionafty, jenž by firmě zase přinášel přednostně zisky.
Premiér se k akci odhodlal poté, co Pitrův spolupracovník Jacek Spyra rozpoutal aféru o údajných úplatcích při privatizaci Unipetrolu.

HN: Tvrdíte, že jste kauzu Unipetrol nezačali. Kdo tedy podle vás přiměl premiéra, aby se na Setuzu podíval pořádně zblízka?
Bývalý premiér Gross představil kauzu Unipetrolu jako útok na celou sociální demokracii.

HN: Proč podle vás premiéra podnítil ke zkoumání Setuzy Gross?
Netvrdím, že to je přímo Gross. Spíš někteří jeho poradci, kteří se po Grossově odchodu z postu premiéra cítí odstrčeni.

HN: Raději konkrétně k Setuze. Co pro firmu bude znamenat, když nedosáhne pořádně na dotace na bionaftu?
Potíže. Přitom máme nejen největší výrobu metylesteru pro bionaftu, ale hájím třeba i zájmy lihovaru Kojetín - a ten má kapacity zase pro biolíh. Ale všichni kolem biopaliv lobbují proti nám.

HN: Vaším záměrem je také oddlužit Setuzu tak, aby její třímiliardovou pohledávku u České konsolidační agentury převzal Podpůrný rolnický fond, řízený Ministerstvem zemědělství. Co když vám teď díky Paroubkovým krokům transakce nevyjde?
Hlavně ať vláda rozhodne. Jednou náš plán podporuje, teď zase ne. A nejde o tři miliardy, ale o 1,7 miliardy korun, zbytek jsou úroky.

HN: Čili platí váš záměr převést pohledávku na fond a snížit ji tak na hodnotu jen zhruba 300 miliónů korun. Pak ji fond přemění v akcie, navýší svůj dosavadní minoritní podíl v Setuze a následně ji třeba celou nabídne k prodeji?
Proč ne? Vím, že je to určité zvýhodnění. Ale copak takhle stát dříve nepomohl mnoha firmám nebo bankám? A právě Setuze, která má údajně výhody, pomoci nechce.

HN: Umíte si představit, že po oddlužení by fond svůj podíl zase prodal Českému oleji?
Neviděl bych v tom nic divného. Při prodeji státních podílů se přece hledí často na to, aby to byl strategický partner. Někdo, kdo už v oboru něco ukázal, a to my jsme.

HN: Šéf Setuzy František Janů řekl, že nakonec by firma měla skončit stejně v rukou velké zahraniční firmy, na dnešní globální trh je malá. Trvá i tenhle záměr?
Není to nezbytné. Nejsme nijak malá firma, investovali jsme do budoucích záměrů miliardy - především na výrobu surovin pro biopaliva. Setuza je perspektivní firma.

HN: Když loni vykázala ztrátu skoro 700 miliónů korun?
Na tom se jednak podepsal nedostatek řepky pro výrobu oleje, v minulých letech byly povodně, pak extrémní sucho. Bez surovin nemůžete dělat. A kromě toho jsme museli firmu takříkajíc vyčistit, odepsat nedobytné pohledávky - loňská ztráta nebyla zdaleka jen provozní.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů