Pátek, 29. března 2024

Sdružení chce získat peníze pro obce i podniky

Sdružení chce získat peníze pro obce i podniky
Život na venkově nemusí být nudný, chudý ani nemoderní. Alespoň o to programově usiluje občanské sdružení Chance in nature - Local action group (LAG) z Vlachova Březí, které se snaží pro obce, podnikatele a neziskové organizace z mikroregionů Prachaticka, Vlachovobřezska a Čkyňska získávat prostředky (nejen) ze strukturálních fondů Evropské unie.
Sdružení nyní uspělo se svou rozvojovou strategií v konkurenci pěti desítek dalších akčních skupin a pro "své" území získalo z Operačního programu Rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství v rámci LEADER téměř 14 miliónů korun. "Prokázali jsme životaschopnost projektů i to, že je dokážeme zúřadovat," říká Marta Krejčíčková, manažerka Kanceláře ekonomického a finančního poradenství, která je odborným poradcem sdružení pro projekt LEADER .

Ne projekty, ale strategie
Manažer projektu Jaromír Polášek přitom upozorňuje, že tento typ dotace je zcela odlišný od běžných dotačních titulů. Ministerstvo zemědělství nevybírá jednotlivé projekty, ale nejlépe připravené strategie a území. Úspěšné sdružení pak získané peníze dál rozdělí.
Strategie LAG, nazvaná Inovace a ekologické principy - cesta ke kvalitnímu životu, chce finančně podpořit především zavádění moderních technologií do firem a jejich efektivní přenos do života na venkově. Sdružení LAG nyní dokončuje výběr projektů v 1. kole výzvy.
Projekty se zaměřují například na inovace v zabezpečení dodávek vody pro občany, vybavení místní pekárny digitální multifunkční pecí, zlepšení technického vybavení zásahové jednotky dobrovolných hasičů, infrastrukturní připojení lokální průmyslové zóny, projektovou přípravu centra inovací nebo moderního komunikačního systému.

Podpora: kde je třeba
Právě to, že sdružení samo určuje regionální rozvojová témata a rozhoduje o tom, komu dotace přidělí, pokládá Polášek za velmi důležité. "Peníze tak přijdou tam, kde jsou potřeba a kde se pracuje. To jsou principy programů LEADER. Znalost prostředí a dobře zpracované záměry tedy umožňují, aby peníze získaly schopné místní firmy, obce a nestátní neziskové organizace," vysvětluje. Očekává přitom, že tak, jak se budou úspěšné projekty uvádět do života, poroste i konkurence a tím i kvalita projektů. To ukáže už druhé kolo výzvy, které začne v listopadu.
Místním firmám, organizacím a obcím účast na těchto aktivitách ale nepřinese jen finanční podporu. Získají také administrátorské zkušenosti. To pak zvyšuje jejich šance na úspěch v dalších akcích.
"Právě tento synergický efekt programů LEADER a přenos dobrých zkušeností mezi regiony považuji za nejdůležitější," říká Krejčíčková. "Ze zkušenosti mohu potvrdit, že konkrétní úspěšně realizovaný projekt pro své okolí znamená víc než mnohahodinová školení a brožurky na křídovém papíře. Působí jako sněhová koule, nabaluje na sebe další nápady a řešení," doplnila.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů