Čtvrtek, 28. března 2024

Dotace na biopaliva? Nechci se rozčilovat

Dotace na biopaliva? Nechci se rozčilovat
Šéf Setuzy František Janů tento týden jednu dobrou zprávu oznámil, ale dvě špatné dostal.
Pochlubit se může oznámením, že Setuza prodala značky svých zubních past Odol a Fluora za několik set miliónů korun britské firmě GSK.
Ale na druhou stranu vláda odmítla plán Setuzy na její oddlužení, a zároveň kabinet stále není schopen zavést systém podpory biopaliv - jejich produkce je přitom pro podnik klíčová.
"Vláda neplní, co přislíbila. Když už nehodlá dodržet záměry vůči nám, tak by aspoň měla dodržovat směrnici Evropské unie o zavedení biopaliv," upozorňuje šéf jedné z nejvýznamnějších potravinářských firem v zemi, která je také největším zpracovatelem olejnin.

HN: Už předloni se objevil plán, jak Setuzu zbavit třímiliardové pohledávky u České konsolidační agentury. Měla se převést na rolnický fond při Ministerstvu zemědělství jen za několik set miliónů korun. Proč podle vás vláda nakonec od záměru upustila?
To se zeptejte vlády.

HN: Nevnímáte to jako odvetu především sociální demokracie za to, že Setuza je přes svého hlavního vlastníka Český olej spjata s lidmi, kteří rozpoutali aféru o údajné korupci při privatizaci Unipetrolu?
Nemyslím. V sociální demokracii byla řada lidí, která má zájem to zrealizovat, a řada jiných, která nemá zájem.

HN: Co pro firmu krach plánu na oddlužení znamená?
Jedeme dál a v současné době máme rekordní tržby. Za srpen jsme udělali 620 miliónů korun tržeb, to je historický rekord. Využíváme kapacity na sto procent, za září by měly být stejně dobré výsledky.

HN: Jaký pro letošek plánujete zisk?
To oznámíme během měsíce.

Museli jsme najednou odepisovat celé budovy

HN: Loni jste vykázali ztrátu za sedm set miliónů korun. Nebyla i tato ztráta důvodem, proč stát dává od Setuzy ruce pryč?
To určitě ne. Stát už má přes rolnický fond v Setuze více než třetinový podíl. Buď chce oddlužením, přesněji kapitalizací pohledávky svůj podíl ještě zvýšit, nebo ne.

HN: Co loňskou ztrátu způsobilo?
Jednak vysoké ceny řepky olejné, kterou nakupujeme. A také jsme od loňského května nevyráběli několik měsíců z řepky metylester - surovinu pro bionaftu, protože vláda zrušila program na její podporu. To způsobilo asi polovinu ztráty.

HN: A zbytek byly prý takzvaní kostlivci, vypadávající ze skříní při hlubším auditu firmy?
Přesně tak. Museli jsme třeba najednou odepisovat celé budovy nebo technologie, to se na výsledku podepsalo.

HN: To ale není zrovna obvyklá praxe, jednorázově odepisovat stamilióny korun.
Po vstupu do Evropské unie se změnily podmínky i pro odpisy. Můžu doložit, že jinak jsme odepisovali podle bývalých českých standardů a jinak podle unijních.

HN: Objevily se kritiky, že se tak vyvádějí z firmy peníze...
To si může říkat kdo chce, co chce. Je to nesmysl.

HN: Jak hodnotíte postup vlády při podpoře biopaliv? Kabinet ještě nepřijal závaznou strategii a ani aktuálně nehodlá upravit dotování výroby bionafty tak, aby se uplatnila na tuzemském trhu...
Já už to nesleduji. Jestli budou nějaké dotace, nebo ne, tím už se nezabývám.

Firmu teď zachraňuje hlavně německý trh

HN: Vy nesledujete dění v oboru, který sám označujete za strategii pro Setuzu do budoucna? Ustoupili jste snad od plánu zdvojnásobit výrobní kapacitu surovin pro bionaftu?
Já se už opravdu nechci rozčilovat tím, jestli vláda nakonec zvedne podpory na námi vykalkulovanou výši. Neúnosné jsou totiž i jiné podmínky. Dotaci bychom dostávali s tříměsíčním zpožděním a ještě by závisela na tom, zda odběratel zaplatí spotřební daň.

HN: Zatím se vám vyplácí metylester vyrábět a vyvážet do Německa. Jak dlouho ale takové odbytiště vydrží?
Smlouvy máme dlouhodobé a vývoz může pokračovat léta.

HN: Na dodávkách do tuzemska tak nejste závislí?
Samozřejmě, že chceme dodávat suroviny pro biopaliva i na náš trh. Ale vláda pro to musí vytvořit slušné podmínky.

HN: Může se stát, že když vy jako lídr českého trhu budete trucovat, pronikne do tuzemska nějaký jiný dodavatel suroviny?
Sotva. Cena bude stanovena především německým trhem. A tam je cena surovin pro biopaliva díky daním a podporám daleko vyšší, než u nás. Perspektiva přitom nebude jen ve zpracování řepky, ale i palmového nebo sojového oleje.

HN: To bude Setuza také dělat?
Teď stavíme novou jednotku, kde by čtyřicet procent kapacity mohlo být využito jinak než na řepku. Nebyli bychom tak závislí na českém trhu.

Cílem je první pětka oboru na evropském trhu

HN: Budete potom kapacitou schopni obstát i v rámci Evropy?
Chceme mít po dokončení kapacitu až dvě stě tisíc tun metylesteru ročně. To nás pak zařadí mezi prvních pět nebo šest firem v Evropě.

HN: Ani překažené oddlužení a chybějící dotace vaše záměry neohrozí?
Teď už začínáme stavět. Finance na to máme. Jedině kdyby cena nafty spadla příliš dolů, byla by to potíž - zájem o dražší biopaliva by klesl. Ale to nehrozí.

HN: Není přesto pravděpodobné, že Setuzu koupí větší strategický partner? Sám jste ještě nedávno zmínil, že to tak dopadne...
To je otázka vývoje. Myslím si, že teď se ta situace zase změnila.

HN: Proč se změnila? Podle našich informací jednal nedávno například František Mrázek, označovaný za jednoho ze skutečných vlastníků Setuzy, o možnosti prodeje firmy s šéfem Agrofertu Andrejem Babišem. Mimochodem - nepoškozuje jméno Setuzy, že se stále spekuluje o jejích skutečných vlastnících?
Já se spekulacím nevěnuji, a pan Mrázek do činnosti Setuzy nemluví. Setuza má řádně zvolené vedoucí orgány.

HN: Mrázek nemá na Setuzu vliv?
Já říkám, že se mnou nejedná. A pokud jde o samostatnost Setuzy, když bude správně restrukturalizovaná, tak může působit samostatně třeba tři, pět, deset let.

HN: Se zájemci o firmu nejednáte?
Jednali jsme, ale teď ne.

HN: Umíte si představit, že by firmu převzal třeba Agrofert? Teď sice vede se Setuzou na veřejnosti přestřelku, ale logiku to může mít. Agrofert vám dodává i řepku, má agrární zázemí a zároveň má i chemické podniky...
Já neprodávám Setuzu, mám v ní dvacet akcií z kupónové privatizace.

HN: Nemělo by ale logiku vybudovat vertikálu řepka - zpracování - pohonné hmoty? Podobné vertikály jste přece budoval před několika lety ve významné funkci právě v Babišově Agrofertu?
Asi by to nějakou logiku mělo, i když ve světě zase tolik takových vertikál neexistuje.

V Agrofertu jsem se nepohodl s vedením

HN: V Agrofertu jste kupoval do holdingu nové potravinářské firmy, vytvářel strategie. Proč jste vlastně odešel? A nejsou ty tři roky v Setuze trochu nuda - být závislý na cenách řepky na beztak regulovaném agrárním trhu?
Odešel jsem z Agrofertu proto, že jsem se trochu s vedením nepohodl. A v Setuze se určitě nenudím. Buduji nové uskupení, novou strukturu firmy.

HN: Jak bude nová struktura firmy vypadat?
Zaměříme se na zpracování olejnin a to, co z těchto olejnatých semen jsme schopni vyrobit. To jsou jednak jedlé oleje, jednak suroviny pro biopaliva. A také takzvaná oleochemie. Jestliže teď máme tržby necelých sedm miliard korun, za dva roky by to mělo být i po restrukturalizaci osm miliard.

HN: Co je teď vaším hitem v oleochemii?
Při výrobě metylesteru vzniká také asi deset procent glycerínu. Ten se běžně používá třeba pro výrobu výbušnin. Ale my jsme teď schopni díky nové technologii za 180 miliónů korun glycerín zušlechťovat a zhodnotit pro využití ve farmacii.

František Janů
Rodák ze Semil absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze v roce 1979 a poté nastoupil do podniku zahraničního obchodu Koospol. Tam se do roku 1992 věnoval obchodu s obilím, krmivy a olejninami. Mezitím byl na stážích v Jižní Americe, USA a Německu, dva roky řídil potravinářskou sekci firmy Škoda Platense v Buenos Aires v Argentině. V roce 1992 se stal ředitelem firem Agropol Trading, roku 1998 přestoupil do Agrofertu Trading. Od roku 2002 je Janů (49) generálním ředitelem a předsedou představenstva Setuzy. Mluví španělsky, anglicky, německy a rusky.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů