Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kontroly se odkládají, Zgarba zakázal trhy

Kontroly se odkládají, Zgarba zakázal trhy
Jedno preventivní opatření proti ptačí chřipce znemožnilo uskutečnit jiné.
Česká inspekce životního prostředí se chystala na důkladnou prověrku ptačích burz. Hlavním důvodem byl poznatek, že se na trzích nelegálně obchoduje s volně žijícími ptáky z domova i z ciziny. Vedlejším efektem ovšem byla prevence před ptačí chřipkou.
Než se inspektoři na rozsáhlou akci připravili, přišel ministr zemědělství Petr Zgarba s mnohem razantnějším opatřením - ptačí trhy až do odvolání zakázal.
Ještě v pátek dopoledne náměstek ředitele České inspekce životního prostředí Jan Klapuš popisoval HN, že kontrola začne koncem roku. "Ptačí chřipka může náš záměr samozřejmě ovlivnit. Nejradikálnější možností by bylo, kdyby je veterináři zakázali a my bychom neměli co kontrolovat," říkal Klapuš.
Za pár hodin se jeho slova naplnila.

Divocí versus domácí
Podle Zdeňka Vermouzka, spolupracovníka České společnosti ornitologické, skutečně ptačí burzy, respektive obchod s volně žijícími druhy představují riziko šíření ptačí chřipky. Především proto, že se do kontaktu dostanou divocí ptáci s domácími.
"Ptačí chřipka nehrozí od volně žijících druhů, ale tam, kde se volně žijící ptáci dostávají do kontaktu s ptáky v chovech," vysvětluje Vermouzek, který pro ornitologickou společnost připravoval podklady pro podnět inspekci, aby burzy zkontrolovala.
Ministr Zgarba uvedl, že při zákazu ptačích výstav a trhů vycházel ze čtvrtečního doporučení Evropské komise, která postupně zpřísňuje preventivní opatření před rozšířením ptačí chřipky do unie. Poté, co se choroba ve Velké Británii objevila u papouška dovezeného ze Surinami, půjde Brusel možná ještě dál: Evropská komise zvažuje, že zakáže dovoz živých divokých ptáků ze států mimo Evropskou unii.
V Česku se přitom v minulosti objevovali i ptáci ze zemí bývalého Sovětského svazu, například drobní pěvci. "Na burzách se skutečně nabízejí i ptáci z jiných zemí. Ve většině případů ale skutečný původ ptáka nikdy nezjistíte," říká Pavel Skřivan, vedoucí Oddělení ochrany přírody královéhradeckého inspektorátu České inspekce životního prostředí.
Inspektoři podle odhadů ještě před zahájením rozsáhlé kontroly zabavili na vyhlášených burzách desítky volně žijících ptáků, například stehlíky, čížky, dlasky, anebo brkoslavy, kteří v Česku nehnízdí, ale pouze přezimují.
Pavel Skřivan uvedl, že tito ptáci se na trzích nabízejí za stokoruny, takže výdělky prodejců jdou až do desítek tisíc. Pokuta za "obyčejné" druhy ptáků, může dosáhnout deset tisíc korun.

Organizátoři počítají ztráty
Rozhodnutí ministra zemědělství Petra Zgarby zakázat od soboty všechny ptačí výstavy a trhy roztrpčilo organizátory těchto akcí. Podzim je sezónou výstav dobrého zvířectva.
V pátek například začala prestižní celostátní výstava andulek v pražské Botanické zahradě, kde se mělo vystavovat na šest set exemplářů. Organizátoři odhadli ztrátu ze vstupného na třicet až čtyřicet tisíc korun.
Pouze prázdné klece zůstaly rovněž na tradiční výstavě stovek chovatelů holubů z celé republiky ve Šternberku na Olomoucku a podobný osud potkal i výstavu v Litoměřicích.

Opatření v Česku
Kontrola ptactva
Veterináři kontrolují drůbež i divoké ptáky, jestli se u nich neobjeví virus ptačí chřipky. Do března příštího roku hodlají zkontrolovat polovinu ze 180 chovů.
Zákaz dovozu drůbeže
Do Česka stejně jako do ostatních zemí Evropské unie se nesmí dovážet drůbež z Turecka, Rumunska, Řecka a dalších států s výskytem ptačí chřipky.
Důkladnější hygiena
Chovatelé drůbeže zvýšili hygienická opatření ve svých chovech, dezinfikují stroje, pracovní oblečení, zpřísnili kontroly vstupů lidí do hal s drůbeží a dbají na to, aby se domácí ptáci nedostali do kontaktu s divokými.
Zakázané výstavy
Ministr zemědělství zakázal do odvolání ptačí výstavy a trhy a mezinárodní závody poštovních holubů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů