Pátek, 29. března 2024

Zase škodíte zemědělcům?

Zase škodíte zemědělcům?
S údivem jsem si přečetl v článku "Dotace jsou rekordní" (HN 14. října) větu: "Příští rok slíbená částka už představuje čtyřicet miliard korun podpor". Proč je autor tak tendenční? Přece musí vědět, že podpory a dotace v Evropské unii jsou podle principů Společné zemědělské politiky především určeny na úhradu mimořádných nákladů požadovaných EU na plnění náročných ekologických standardů, na péči o dobrý stav zvířat, na zdravotní nezávadnost a bezpečnost produkce. Je cílem autora dezinformovat veřejnost nebo poškodit naše zemědělce?
Kapitola Ministerstva zemědělství státního rozpočtu bude asi kolem 40 miliard korun, ale včetně výdajů ministerstva a jím založených institucí, podpor lesnímu a vodnímu hospodářství a podobně. Do příjmů zemědělských podniků a farem by z této částky mělo jít maximálně 70 procent - tedy kolem 28 miliard korun, z velké části hrazených z prostředků EU. Tento dotační přínos je ale negován poklesem cen zemědělských výrobců. Užitek z toho mají především občané v levných potravinách. Od roku 1993, kdy byl podíl potravin ve spotřebním koši 32,3 procenta, se snížil v roce 2004 pod 20 procent.
Podpory a dotace do zemědělství mají rovněž částečně přispět k vyrovnání se s konkurencí zemědělců ostatních členských zemí. Prakticky téměř dvojnásobné vyšší dotace na hektar v Německu, Rakousku, státní podpory pojištění zemědělců v Polsku, Rakousku, Německu apod. je nutné srovnávat, máme-li udržet konkurenceschopnost českých zemědělců.
Za hlubokou neznalost lze považovat sdělení, že loni příjmy zemědělců stouply o 108 procent. Za prvé tento údaj následně Eurostat opravil na zhruba 67 procent, za druhé se nejedná o příjem, ale o čistou přidanou hodnotu, a za třetí tato hodnota je metodou výpočtu stanovena včetně dotací, které byly zúčtovány v minulém roce, ale vypláceny ještě v první polovině roku letošního.
Znevýhodnění v přímých platbách tvrdě postihuje konkurenceschopnost českých zemědělců, takže ztrácejí podíl domácích potravin na trhu ve vlastní zemi na úkor dovozu ze "starých" členských zemí. Bude-li trend pokračovat, důsledkem bude jen rychlejší dorovnání domácích cen potravin cenám v Německu či Rakousku. Proto považujeme posílení dotací zemědělství za potřebné a v zájmu českých spotřebitelů.
Miroslav Jirovský, předseda Zemědělského svazu ČR
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů