Čtvrtek, 25. dubna 2024

Svět pokračuje v boji proti suchu a postupujícím pouštím

Svět pokračuje v boji proti suchu a postupujícím pouštím
 Ve dnech 17. – 28. října 2005 proběhlo v keňském hlavním městě Nairobi již sedmé zasedání Konference smluvních stran Úmluvy OSN o boji proti desertifikaci v zemích postižených velkým suchem nebo desertifikací, zejména v Africe. [1] Českou republiku zde zastupoval náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný. Viceprezidentem zasedání byl zvolen Jiří Hlaváček, poradce ministra životního prostředí pro mezinárodní environmentální otázky a ředitel odboru strategií.

V rámci jednání zemí střední a východní Evropy Česká republika informovala o záměru zřízení regionálního referenčního centra. [2] Obdobná síť zainteresovaných institucí vznikne v dalších 19 zemích střední a východní Evropy. Regionální referenční centrum v České republice bude z těchto kontaktních míst sbírat data k dané problematice, které bude dále prezentovat formou publikací a materiálů.

Česká republika v rámci možností své zahraniční rozvojové spolupráce poskytuje pomoc postiženým rozvojovým zemím formou projektů zaměřených na hydrogeologii, hydrologii, lesnictví, veterinární péči apod. Pro ČR jsou zajímavé i aktivity v rámci Úmluvy zaměřené na oblast degradace půd, např. snižování a likvidace kontaminace půdy, monitoring půd ohrožených degradací apod. Kromě finančních prostředků může Česká republika poskytnout zkušené odborníky, vhodné technologie, know-how a informace. V současné době probíhá přibližně 30 projektů nejen v zemích Afriky, které přímo či nepřímo souvisejí s Úmluvou. [3]

Vzhledem k tomu, že rok 2006 byl Organizací spojených národů prohlášen za Mezinárodní rok boje proti suchu a rozšiřování pouští, rozhodla se Česká republika uspořádat v příštím roce k tomuto tématu konferenci. Toto setkání zemí střední a východní Evropy, pro které v rámci Úmluvy existuje samostatná příloha zohledňující zvláštní podmínky regionu, bude vhodnou příležitostí pro výměnu informací a zkušeností.

vedoucí české delegace, náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný
Vedoucí české delegace,
náměstek ministra životního
prostředí Tomáš Novotný
Další informace:
Úmluva o desertifikaci
OSN-Úmluva
Zahraniční rozvojová pomoc v gesci MŽP

Přílohy:
[1]Konference smluvních stran je vrcholným orgánem Úmluvy, která byla ustanovena z podnětu Konference OSN o životní prostředí v Rio de Janeiru v roce 1994. Česká republika se k Úmluvě připojila v dubnu 2004 jako jedna z prvních zemí střední a východní Evropy. V současné době má Úmluva 191 smluvních stran.

[2]Pro toto centrum, které se zaměří na degradaci a ochranu půd, bude využita Univerzita Palackého v Olomouci. Centrum bude spolupracovat zejména s Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem zemědělství, Mendelovou zemědělskou a lesnickou univerzitou v Brně, Výzkumným ústavem meliorací a ochrany půd v Praze, Lesy České republiky, Výzkumným ústavem rostlinné výroby a dalšími institucemi.

[3]Jedním z úspěšných projektů, který má vybudovat dlouhodobě udržitelný a fungující systém vodního hospodářství a vodních zdrojů v Mongolsku, je projekt „Udržitelný rozvoj a management vodních zdrojů a boj proti desertifikace v kraji Dornogobi v jihovýchodní části Mongolska“. Projekt, který v Mongolsku provádí česká firma GEOMIN, družstvo Jihlava, vychází přímo z potřeb Úmluvy a jeho výsledkem by mělo být zastavení procesu desertifikace v předmětném území.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů