Úterý, 19. března 2024

Pitr: ze zelináře "nepřítelem vlády"

Pitr: ze zelináře "nepřítelem vlády"
Premiér Jiří Paroubek o něm v září tvrdil, že se "pokouší o útok na ústavní pořádek země". Už předtím chtěl Stanislav Gross "šlápnout jeho skupině na kuří oko".
Jak si vysloužil podnikatel Tomáš Pitr, včera odsouzený na osm a půl roku za daňový únik starý jedenáct let, takovou pozornost mocných?
Celkem snadno: vyslal svého lobbistu Jacka Spyru, aby se zmínil o údajných úplatcích při privatizaci Unipetrolu - a kauza škodící Grossovi i Paroubkovi byla na světě. Když se ještě provalilo, že se Pitrovi podařilo získat potají státní podíl ve významné potravinářské firmě Setuza, měl Pitr o pověst "nepřítele vlády" postaráno.
Média považují Pitra většinou za miliardáře s tím, že má vliv v klíčových potravinářských firmách.
On sám však oficiálně v žádných významných firmách nefiguruje, označuje se nejvýš za jejich zástupce či poradce. "Ale vliv mám, především v potravinářských skupinách Setuza a Marila," přiznává.

Začátky u stánku
Letos čtyřiatřicetiletý Pitr začínal po listopadu 1989 ve stánku s ovocem a zeleninou.
Podle týdeníku Respekt pak v roce 1992 spustil obchod s nezdaněným rumem. Údajně vydělal stamilióny, ale také má z té doby sedmimiliónový dluh u finančního úřadu, který musí splácet.
Postupně se stal manažerem v různých potravinářských firmách. Specialitou jeho skupiny přitom bylo skupování problémových firem.
Nejdůležitějším nákupem byl vstup do potravinářské firmy Setuza, největšího zpracovatele olejnin v zemi. V té se v roce 2000 stala hlavním vlastníkem společnost Český olej, v níž je Pitr - jak jinak - poradcem. Už tehdy ovšem ve výroční zprávě Setuzy konstatovala auditorská firma Ernst&Young, že "není schopna identifikovat rozhodující vlastníky společnosti".
Kdo ve skutečnosti vlastní Český olej, a tím Setuzu, tak není jasné. V rejstříku je sice jako majitel zapsán podnikatel Michal Zouhar, ale sám přiznává: "Nekomentuji to, zákon umožňuje vlastnit firmy lidem, kteří se tím nemusí chlubit."
Většinou tisk označuje za pravého majitele Pitrova přítele Františka Mrázka. Muže, o něhož se policie zajímala i při vyšetřování několika vražd podnikatelů.

Projekt Setuza dotáhnu!
Dosud největším Pitrovým podnikatelským úspěchem byl způsob, jak Český olej získal v Setuze majoritu.
Podařilo se mu totiž přesvědčit bývalého ministra zemědělství Jaroslava Palase, který schválil prodej státního balíku 38 procent akcií Setuzy Českému oleji. Tajně, pro stát nevýhodně.
Jak Pitr Palase přemluvil, to si nechává pro sebe.
Ovšem když se celá věc provalila, stála křeslo i Palasova nástupce Petra Zgarbu.
A jen zvýšila nevraživost vlády vůči Pitrovi.
Vláda se teď snaží využít proti Setuze čtyřmiliardový dluh, který měla u konsolidační agentury. Díky němu by ráda opět ve strategické firmě získala rozhodující podíl.
Ale Pitr hru nevzdává: "Dotáhnu do konce, co jsem začal."

Aféra roku: Unipetrol
Vedle Setuzy pracuje Pitr pro firmy, jež zastřešuje společnost Marila Invest. Patří k nim balírny kávy Marila, minerálky Ondrášovka, Moravský lihovar Kojetín i fotbalový klub Marila Příbram. "Mám rád fotbal, lyžování, sport vůbec."
Největším zájmem ale pro něj zůstává Setuza. Kvůli tomu, aby firma získala lukrativní státní zakázku na biopaliva, rozpoutal Pitr aféru Unipetrol. Podniky koncernu Unipetrol totiž mohou sloužit výrobě biolihu z obilí (Setuza je zatím dominantní ve výrobě surovin pro bionaftu z řepky). Unipetrol ale získala v privatizaci polská firma PKN Orlen. Navíc se Orlen domluvil o odprodeji některých podniků Unipetrolu hlavnímu rivalovi Setuzy v Česku, společnosti Agrofert podnikatele Andreje Babiše.
Polská prokuratura začala vyšetřovat, zda vítězství největší polské firmy PKN Orlen při privatizaci českého Unipetrolu bylo skutečně provázeno stamiliónovými úplatky.
Vyšetřovací komisi k tomu pak zřídila i česká sněmovna. Jenže ve skutečnosti je dosud jediným zdrojem pověsti o úplatcích lobbista Jacek Spyra, vyslaný Pitrem, který dosud žádné důkazy nepředložil.

Pitrovi známí

Miroslav Provod
V osmdesátých letech byl správcem vily zpěváka Karla Gotta a kšeftoval se zahraniční elektronikou, za což si za komunismu odseděl rok a půl.
Na začátku devadesátých let stál u zrodu podnikatelské skupiny kolem Tomáše Pitra.
Od úřadů získal do dlouhodobého nájmu rekreační areál Vystrkov u Orlické přehrady, který před rokem 1989 sloužil komunistickým prominentům.
Po několika atentátech, mimo jiné mu výbušnina roztrhala mercedes, se stáhl do ústraní.
Soud ho včera odsoudil k devíti letům vězení.

Milan Jungr
Pracoval na Ministerstvu vnitra, byl dokonce náměstkem Inspekce ministra vnitra, která odhaluje zločince v policejních uniformách.
Zakládal společně s Provodem, Františkem Mrázkem a Gottem nadaci na podporu vdov a sirotků po zabitých policistech.
Po odchodu ze služeb státu se stal dvorním právníkem Provoda. Jeho firma dnes provozuje vystrkovský areál, v příštím roce ho ale chce opustit.
Včera dostal u soudu čtyři roky vězení.

Jiří Syrovátka
Patří ke skupině kolem Tomáše Pitra. Dnes je znám především jako majitel luxusního golfového klubu u Karlštejna.
V posledních měsících se jeho jméno objevuje především v bulvárních mediích, která popisují jeho vztah s bývalou miss Kateřinou Průšovou.
Soud ho včera odsoudil k osmi a půl roku vězení.

František Mrázek
Mrázek se s Provodem poznal už za socialismu. Před rokem 1989 byl odsouzen kvůli pašování starožitností.
I jemu kdosi usiloval o život - v létě 2002 byl lehce postřelen.
O jeho současném vlivu koluje řada spekulací, oficiálně pracuje jako poradce v Setuze.
Polistopadové podnikání zahájil koupí malého českokrumlovského pivovaru Eggenberg.
Jeho aktivity dlouhodobě sleduje policie.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů