Čtvrtek, 25. dubna 2024

Počet včelařů klesá, ubývají hlavně malí provozovatelé

Počet včelařů klesá, ubývají hlavně malí provozovatelé

Včelař PRAHA - Počet včelařů v České republice klesá. Ke konci minulého roku jich bylo zhruba 49.000, o 30.000 méně než v roce 1990. Nejvíce ubývají chovatelé s malým počtem včelstev, pro trh je však nadále charakteristická roztříštěnost výrobců medu a malá konkurenceschopnost. Na sjezdu Českého svazu včelařů, kterého se zúčastnil i ministr zemědělství Jan Mládek, to uvedl tajemník Miloslav Peroutka.

V odvětví podle tajemníka chybí velcí hráči, kteří by byli schopni do svých chovů investovat potřebné finanční prostředky. Počet včelařů s více než 150 včelstvy, které Evropská unie považuje za tzv. komerční včelaře, činí v České republice 80 a na na trhu drží jen tříprocentní podíl na celkovém výskytu včelstev. Jejich podíl i počet však v posledních letech roste.

"Důvodem tohoto vývoje jsou s vysokou pravděpodobností odbytové potíže zájmových včelařů při realizaci jejich medu na trhu a snaha rozdělit vysoké režijní náklady chovu včel na vyšší počet včelstev," uvedl Peroutka. Koncentrace má podle něj ekonomické výhody, úbytek malých chovatelů však snižuje rovnoměrnost rozmístění včel v krajině.

Čeští drobní včelaři vyrábějí podle Peroutky kvalitní med, chybí jim však podnikatelský duch. Připomněl také, že chovatelům včel komplikuje podnikání cena cukru, která je zhruba na stejné úrovni jako výkupní ceny medu.

Za poslední čtyři roky ubyly v České republice více než čtyři tisíce chovatelů s deseti a méně včelstvy. "Podle dílčích výsledků, které máme, bude tento trend v letošním roce pokračovat," uvedl Peroutka k úbytku českých včelařů.

Chovatelé v minulém roce vyrobili 7700 tun medu, v letošním roce by produkce měla dosáhnout 7500 až 8000 tun. Loni téměř 40 procent produkce směřovalo na export, dovoz představoval 1100 tun. Pokles exportních cen však v letošním roce objem exportu i dovozu téměř vyrovnal, doplnil Peroutka.

Světovou medovou velmocí je podle statistik Organizace pro potraviny a zemědělství OSN (FAO) Čína s výrobou 258.000 tun v roce 2002. Dalšími významnými světovými producenty jsou Spojené státy a Argentina. Největšími exportéry je Čína a Argentina, největšími dovozci naopak Spojené státy a Japonsko. Celková světová výroba medu dosáhla před třemi lety 1,268 milionu tun, od roku 1991 produkce stoupla o třetinu.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů