Pátek, 19. dubna 2024

Stát odkryl, komu platí dotace

Stát odkryl, komu platí dotace

Na internetu jsou jména firem a lidí, kteří dostali 30 miliard agrárních podpor
Nejvíce brala firma obchodníka s pozemky
Česko se přiřadilo k zemím, které přestaly tajit, kdo a v jaké výši dostává zemědělské dotace. Státní zemědělský intervenční fond tento týden zřídil internetovou stránku, kde může kdokoliv zjistit, kam se loňských zhruba 30 miliard korun podělo.
Nejvyšší sumu HN napočítaly u společnosti AGRO-Měřín. Ta loni inkasovala asi 54 miliónů korun. Šéfem firmy je Gabriel Večeřa - "spekulant" s pozemky, jenž loni také získal z Pozemkového fondu lukrativní parcely v miliardové hodnotě.

Farmáři se skrývají
Fond stránku, kde jsou poprvé k nahlédnutí celkové dotace včetně bruselských, zpřístupnil 2. ledna. HN se je snažily získat už několik týdnů předtím marně. Dosud byly k dispozici jen údaje o českých dotacích. "Nyní tak patříme k několika zemím Evropy, kde státní instituce tyto údaje zveřejňuje," uvedla mluvčí fondu Jitka Sluková.
K dokonalému přehledu o příjemcích dotací však stránkám ještě leccos chybí - například u fyzických osob je uvedeno jen jméno, příjmení a částka. Je tedy obtížné, a většinou nemožné, farmáře blíže identifikovat. "Sdělovat další data o příjemcích ale nedovoluje zákon," vysvětluje Sluková.
U seznamu firem je přehled větší. Z něj se dá poznat, že dotace dal loni stát i sám sobě. Například státní podnik Vojenské lesy a statky obdržel 37 miliónů korun. Aktivní jsou také firmy, v nichž figurují agrární politici či význační profesní činovníci.
Například exministr zemědělství Jan Fencl, jenž rázně bojoval za růst podpor, dostal loni pro svůj Slovácký statek 1,7 miliónu korun. Firma Natur HB, v níž ještě loni figuroval exministr Petr Zgarba, brala nejméně sedm set tisíc. Firmy, v nichž působí bývalý prezident Agrární komory Václav Hlaváček, získaly téměř 13 miliónů. A také společnost JHYB, kde je jednatelem současný šéf komory Jan Veleba, dostala 1,3 miliónu.
"Osobně mi zveřejňování údajů nevadí, ale kolegové s tím mohou mít problém, mohou se bát závisti," komentoval údaje zveřejněné fondem Veleba.
Potvrzuje to Alois Bureš z Bruntálska, jenž loni získal vůbec nejvyšší dotaci jako fyzická osoba. Jeho firma provozuje ekologické zemědělství, jatka, agroturistiku a jezdecký klub. "Je to pro mě nepříjemné," odmítl delší rozhovor.
Základní dotace berou zemědělci za to, že vůbec hospodaří (dotace na hektar). Podle toho, co chovají, pěstují, či zda jsou třeba v podhůří, berou ještě další peníze.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR: Petr Vašek

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů