Pátek, 29. března 2024

Potravináři mohou letos žádat o novou státní dotaci

Potravináři mohou letos žádat o novou státní dotaci
S novým rokem dostali šanci na získání dotace potravináři. Ti mohou až do 28. února požádat o podporu v rámci nového dotačního titulu Podpora zpracování zemědělských produktů. Tento program čerpá prostředky ze státního rozpočtu a podílí se na něm jak Ministerstvo zemědělství, tak Ministerstvo financí a Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vláda odsouhlasila program podpory v polovině loňského roku s tím, že pro rok 2005 lze použít částku dvě stě deset miliónů korun.
Úspěšní žadatelé se tak na peníze, které jim pomohou pokrýt až čtyřicet procent investice, mohou těšit v červnu 2006.
Peníze tak mohou potravináři získat na investice do výrobních zařízení nebo na jejich modernizaci či rekonstrukci.
Podporuje se rovněž zavádění nových technologií, zlepšení postupů při zpracovávání zemědělských produktů či investice do kontroly kvality potravinářských výrobků.
S ohledem na životní prostředí se podporují technologie, které budou k okolí co nejšetrnější. Peníze je možné získat i na technologie, díky kterým bude možné v případě potřeby snadno dohledat daný výrobek.
Počínaje příštím týdnem se otevře šance na získání dotace také zemědělcům v rámci operačního programu Zemědělství, který čerpá prostředky ze strukturálních fondů. Až do 27. ledna tak bude možné žádat o pomoc při investicích, zalesňování zemědělsky nevyužívaných půd a podobně. Navíc oproti loňskému roku došlo k některým pro žadatele příznivým změnám. Například v případě opatření Investice do zemědělského majetku byly upraveny podmínky pro maximální přijatelné výdaje.
Další možnosti dotací, například na marketing, se zemědělcům otevřou již v březnu, kdy proběhne další kolo příjmu žádostí do tohoto operačního programu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů