Pátek, 29. března 2024

Investice do biopaliv se PPF vrátí

Investice do biopaliv se PPF vrátí
Vstup PPF do přední potravinářské firmy Setuza je perspektivní hlavně díky tomu, že Setuza vyrábí i nepotravinářské suroviny. Konkrétně takzvaný metylester řepkového oleje, nezbytný pro výrobu bionafty.
Právě tento program by měl Setuze, respektive jejímu vlastníkovi, přinést největší zisky.
Metylester je hitem budoucnosti. Evropská unie zavázala své členy, aby v roce 2010 dosáhl podíl biopaliv bezmála šesti procent.
Česko sice s prosazováním této směrnice zatím váhá, nicméně splnit ji musí. Už od příštího roku se tak má například do veškeré motorové nafty míchat několik procent metylesteru. Nařídí to zákon.
Výrobce metylesteru tak bude mít vlastně státem zaručený dlouhodobý zisk. A právě Setuza je už dnes dominantním producentem metylesteru, navíc staví další výrobní kapacity.
"Biopaliva se stanou naším strategickým výrobním oborem," ohlásil už před časem šéf Setuzy František Janů.
Díky finanční injekci od PPF se ústecká firma může stát jedním z předních středoevropských producentů metylesteru. "Po spuštění nových provozů v Ústí nad Labem počítáme s ročními tržbami kolem osmi miliard korun," potvrzuje nyní Janů.
Loni firma dosáhla podle předběžných odhadů asi sedmimiliardového obratu. Některé z výrobních aktivit ale postupně utlumí, právě kvůli zesilování významu biopaliv. Zatím Setuza vyrábí i jedlé a technické oleje, prací prášky či zubní pasty.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů