Pátek, 19. dubna 2024

Společnost Danone, a. s. se konečně omluvila za používání značky BIO

Společnost Danone, a. s. se konečně omluvila za používání značky BIO
Společnost Danone, a. s. včera zveřejnila v souladu s usnesením Vrchního soudu v Praze své politování nad tím, že používala na svých produktech (jogurtech) značku BIO, přestože nepocházely ze systému ekologického zemědělství (viz www.danone.cz a www.ctk.cz ), čímž mohla klamat spotřebitele. Omluva je součástí smírného řešení sporu, který navrhla společnost Danone, a. s. v průběhu odvolacího řízení u Vrchního soudu v Praze, poté, co se odvolala proti rozsudku Městského soudu v Praze, který odsoudil společnost Danone, a. s. k omluvě za protiprávní postup, když na konci 90. let používala značku bio na jogurtech, které dnes nazývá „ACTIVIA“.

Nadnárodní společnost Danone používala značku BIO i v dalších státech Evropské unie. Na rozdíl od České republiky však současně upozorňovala spotřebitele na skutečnost, že nejde o produkt ekologického zemědělství. U nás využila nedostatku v české legislativě, která zakazovala používat značku „BIO“ na všech produktech jako příponu či předponu. Danone přitom používala značku BIO samostatně a tvrdila, že se na ni zákaz nevztahuje. Ostatní výrobci mléčných kysaných výrobků ve snaze držet krok se společností Danone, začalo používat taktéž značky BIO na svých výrobcích, přestože nepocházely ze systému ekologického zemědělství. Podle žalobců tak došlo k tzv. ke zdivočením mravů soutěže, neboť výrobci potravin začali hojně používat značku „bio“, přestože jejich produkty nepocházely ze systému ekologického zemědělství.

„Samozřejmě vítáme omluvu společnosti Danone, a. s. Přichází však velice pozdě a pod hrozbou konečné prohry v celém soudním sporu. Především však doufáme, že celá kauza bude dostatečným signálem pro všechny ty velké obchodní společnosti, které se domnívají, že díky své ekonomické síle se mohou chovat společensky neodpovědně.“ říká Pavel Franc, právník programu GARDE – program Globální odpovědnosti Ekologického právního servisu (organizace právníků hájící zájmy ochrany životního prostředí a lidských práv), který zastupoval společnost Pro- Bio, s. r. o. - největšího českého zpracovatele ekologických potravin, jenž podala na společnost Danone, a. s. žalobu.

Rekapitulace celé kauzy:

v letech 1996 – 2001 uváděla společnost Danone, a. s. na trh jogurty pod značkou „BIO bifidus aktiv“ (dnes „Aktivia“), tedy v době, kdy již v České republice existovalo ekologické zemědělství používající značku BIO pro označení produktů pocházejících ze systému ekologického zemědělství.

V roce 1999 podala proti společnosti Danone, a. s. žalobu pro nekalosoutěžní chování společnost Pro – Bio, s. r. o., která je největším zpracovatelem biopotravin v České republice (www.pro-bio.cz) spolu s organizacemi hájící práva spotřebitelů - Ekologický právní servis, Ars Aequi et Boni a certifikační organizací – KEZ – Kontrola ekologického zemědělství. Žalobci se žalobou alternativně domáhali, aby společnost Danone, a. s. přestala používat značku BIO na svých výrobcích, případně, aby na svých výrobcích uváděla upozornění, že nejde o produkt pocházející ze systému ekologického zemědělství.

V roce 2001 nabyl účinnosti zákon o ekologickém zemědělství, který explicitně zakázal používání značky „bio“ pro produkty, které nepochází ze systému ekologického zemědělství. Společnost Danone, a. s. v témže roce nahradila značku „Bio bifidus aktiv“ názvem „Aktivia“. Ve sporu proto dále pokračovala společnost Pro – Bio, s. r. o., která žádala po společnosti Danone, a. s. veřejnou omluvu za své chování, které mohlo vést ke klamání spotebitelů a parazitování na pověsti výrobců biopotravin.

Společnost Danone, a. s. nejdříve byla úspěšná u Městského soudu v Praze. Následně však prohrála u Vrchního soudu v Praze. Městský soud v Praze nakonec uložil společnosti Danone, a. s., aby se omluvila. Proti verdiktu soudu Danone podalo odvolání opět k Vrchnímu soudu v Praze. Při nařízeném ústním jednání pak navrhla smírné řešení sporu spočívající v jiném znění omluvy. Hlavní rozdíl v navrhovaném smírném řešení formou omluvy spočíval v tom, že Danone, a. s. se omluví nikoliv společnosti Pro – Bio, s. r. o., ale spotřebitelské veřejnosti. Tento návrh nakonec společnost Pro – Bio, s. r. o. akceptovala, neboť hlavním cílem žaloby bylo obecné napravení precedentu nebezpečného pro hospodářskou soutěž, který spočíval v tom, že velký hospodářský subjekt využil svého postavení a choval se nezodpovědně ke spotřebitelům.

Kontakt:
Pavel Franc
tel.: 777 854 864 nebo 608 362 596; fax: 542 213 373
email: brno@eps.cz, URL: www.eps.cz, www.sedlakjan.cz
Program Globální odpovědnosti GARDE - Ekologického právního servisu
Dvořákova 13, 602 00 Brno
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů