Pátek, 19. dubna 2024

O zemědělskou techniku je zájem

O zemědělskou techniku je zájem
Podobně jako v letech 2004 a 2005 očekávají letos výrobci a obchodníci se zemědělskou technikou zhruba o 15 procent vyšší prodeje než loni, uvedl Dušan Benža, tajemník Asociace zemědělské a lesnické techniky. Zdůvodňuje to přílivem vyšších zemědělských dotací zejména z EU, jejichž čerpání začalo v roce 2005. Tento fakt také zajistil zvětšení výstavní plochy pro letošní veletrh zemědělské techniky Techagro, který se uskuteční v Brně od 2. do 6. dubna.
"Výstavní plocha tria zemědělských veletrhů se oproti roku 2004 zvýšila ze 42 na více než 50 tisíc metrů čtverečních," řekla manažerka výstav Marie Surková. Z toho 40 tisíc m2 tvoří Techagro, jehož plocha vzrostla o pětinu. Také lesnický a myslivecký veletrh Silva Regina se 7000 m2 má větší plochu, neboť i poptávka po zařízení na zpracování dřeva je větší, hlavně po strojích na zpracování biomasy jako obnovitelného zdroje energie. Kolekci výstav doplňuje veterinární technika na Animal Vetexu.
Traktory a kombajny tvoří téměř 90 procent ročního prodeje zemědělské techniky. "Traktorů se loni u nás prodalo 1630, meziročně o 16 procent více, což je rekord od roku 1994, odkdy děláme statistiky," řekl Benža.
Nákupy techniky se podle Benži zvyšují, i když zemědělská produkce klesá. Po předloňské ztrátě by měli být farmáři za rok 2005 v zisku mezi pěti až šesti miliardami korun, dodal.
"Zemědělci potřebují inovovat a evropské dotace jim k tomu pomáhají," uvedl Luboš Ulč, jednatel plzeňské Danagry, podle níž je největší poptávka po strojích na posklizňové ošetření zrna. Další vystavovatel z regionu, Agriimport Líté z Plzeňska cítí oživení poptávky po mulčovacích strojích a štěpkovačích dřevin a lesních porostů, které odebírají jak zpracovatelé, tak obce.
Prodejci zemědělské techniky označují Brno jako "malý Hannover", kde se každé dva roky koná, podobně jako v Paříži, nejprestižnější evropský veletrh zemědělských strojů. "Stánky v Brně jsou výstavnější než v Bologni na veletrhu Eima nebo na Agromeku v dánském Herningu. Také organizace a zázemí je lepší," uvedl Ulč. Navíc je podle Surkové plocha v Bologni dvakrát a v Hannoveru třikrát dražší. Podle Benži je Brno nejlepším veletrhem na východ od Hannoveru. Vystavovatelé se proto chtějí předvést také východoevropským zemím. Ze šesti stovek firem bude 110 zahraničních.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů