Úterý, 23. dubna 2024

Monopol na výrobu biolihu zaručoval firmám obrovské zisky

Monopol na výrobu biolihu zaručoval firmám obrovské zisky
Kdo získá licenci na výrobu biolihu, má zajištěny miliardové zisky. Od této skutečnosti se loni odvíjela aktivita podnikatelů, kteří se snažili od vlády získat povolení na produkci etanolu z obilí.
Biolíh se totiž měl začít přimíchávat v několika procentech do veškerého benzínu - a to na základě zákona. Držitelé licence by tak vlastně získali státní zakázku na řadu let. Ročně přitom stát počítal s dvěma milióny hektolitrů biolihu, a jeho využití mělo ještě stoupat. Česko k tomu zavazuje směrnice Evropské komise.
"Udělovat monopol na biolíh je naprosto zbytečné, úředníci tím jen vytvářejí korupční prostředí," upozorňoval přitom už loni na jaře například děkan národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Jiří Schwarz. HN tehdy také získaly ze zákulisí materiál, na jehož základě zveřejnily pravděpodobné vítěze prvního kola tendru na licence ještě předtím, než se uskutečnilo. Tak jisti si už byli někteří lobbisté vítězstvím.
Tendr měl na starosti lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Ten první kolo, jehož výsledky odpovídaly zveřejněné "předpovědi", nejprve schválil. Ale vzápětí už kritiku neustál a v červnu 2005 celý tendr zrušil.
"Mám pochybnosti o souladu nastaveného systému s pravidly obvyklými v evropských zemích," zdůvodnil svůj krok Ambrozek.
O možnost získat licenci tak přišlo osm firem, které do druhého kola postoupily. Byl to například Biopal Kolín s šéfem představenstva Jaromírem Janatou, nyní vyšetřovaným pro korupci, Korfil Brno, Aliachem podnikatele Andreje Babiše či Jihočeský zemědělský lihovar Blatná. Neuspěl naopak třeba kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, jenž bojoval za zájmy Moravského lihovaru Kojetín.
Ve hře byl i podnikatel Vojtěch Slówik, bývalý asistent exministra zemědělství Jaroslava Palase. Ten se zase snažil prosadit do pravidel, aby lihovary musely používat jen určitou výrobní technologii (od firmy Katzen).
K tendru na licence se ale vláda už nevrátila. Letos v únoru schválila návrh Ministerstva zemědělství, podle něhož by se měl biolíh plošně přidávat do benzínu od příštího roku. "Dodavatelem v tomto případě ale už může být jakákoliv firma, která splní základní pravidla pro výrobu biolihu. Žádné licence už určitě nebudou," zdůrazňuje mluvčí ministerstva Tomáš Loskot.
Přesto vláda řeší další problém. Aby byl biolíh na trhu konkurenceschopný, podpoří stát každý litr částkou 11,84 koruny. Chce ovšem přitom zajistit, aby byl líh vyráběn pouze z českého obilí tuzemskými lihovary. A teď musí přesvědčit Brusel, že vyřazení zahraničních firem nebude v rozporu s volným trhem Evropské unie.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů