Pátek, 19. dubna 2024

Podpora biopaliv

Podpora biopaliv
Nové podněty pro výrobu a užívání biopaliv v EU slibuje nový strategický plán, který v minulých dnech přijala Evropská komise. Biopaliva nyní uspokojují jen 1,4 % spotřeby pohonných hmot v "pětadvacítce", což je daleko od plánovaného cíle 5,75 % pro rok 2010. Unie tak ve výrobě bioetanolu stále výrazně zaostává za Brazílií a USA. "Jestli nenaskočíme do rozjetého vlaku, trh přebere někdo jiný. Teď je ta nejlepší chvíle," uvedla komisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Bölová.

Od rozvoje trhu biopaliv si EK slibuje snížit závislost na dovozu stále dražší ropy, omezit emise skleníkových plynů, z nichž čtvrtina pochází z dopravy, i nové příležitosti farmářům. Pěstování řepky, cukrovky či třtiny na výrobu bionafty a bioetanolu by mělo nahradit příjmy, které seškrtá nadcházející cukerná reforma. Komise v plánu navrhuje členským státům zvážit opatření k podpoře produkce. K dosažení pokrytí 5,7 % spotřeby biopalivy bychom potřebovali pěstovat plodiny na tento účel na 17,5 mil. ha, soběstačnost by vyžadovala 96 mil. ha. Loni se plodiny pro biopaliva v EU pěstovaly na 1,8 mil. ha. Ve výrobě bionafty má EU vůdčí pozici ve světě hlavně zásluhou Německa, na které připadá téměř polovina produkce; ČR byla předloni na páté příčce a Slovensko na sedmé. Evropská výroba bioetanolu loni představovala jen šestinu brazilské či americké produkce (3 mil. t oproti 16,7 resp. 16,6 mil. t).

V Česku se řepka olejná pro produkci paliv pěstuje na 30 tis. ha, pro potravinové využití na 200 tis. Loňské pozastavení a pak zase obnovení dotací pro výrobu metylesteru řepkového oleje (MEŘO), alias bionafty, vedlo údajně k tomu, že většina produkce se vyváží, bioetanol je dosud ve stádiu zkoušek. Podíl bionafty na trhu paliv pro vznětové motory tak klesl během let z 2,3 na 1,4 %. Nicméně česká zpráva pro EK odhaduje, že v roce 2010 by bionafta měla tvořit 6,19 % spotřeby nafty, bioetanol pak 8,37 % spotřeby benzinů v ČR. Ministr zemědělství Jan Mládek minulý měsíc jednal s komisařkou o tom, aby i čeští farmáři mohli využívat dodatečnou podporu 45 eur na ha pro pěstování energetických plodin.

Výroba bionafty v roce 2004 (v tis. t): Česko - 60, Dánsko - 70, Německo - 1035, Španělsko - 13, Francie - 348, Itálie - 320, Litva - 5, Rakousko - 57, Slovensko - 15, Švédsko - 1, Británie - 9, EU 25 - 1933.

Zdroj: Evropské centrum pro obnovitelnou energii EurObservER
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů