Pátek, 19. dubna 2024

Perspektiva i u nás

O oboru biopotravin hovoříme s ing. Martinem Hutařem - průkopníkem ekologického zemědělství v České republice a ředitelem společnosti PRO-BIO obchodní společnost s r.o.
Perspektiva i u nás
Biopotraviny zazářily na letošním 25. jubilejním mezinárodním potravinářském veletrhu SALIMA v Brně a odnesly si několik ocenění v novém projektu TRENDY 2006 - GO FUTURE a GO NATURE, jehož cílem bylo představení moderních potravin pro zdravý životní styl.

* Pane řediteli, co vás vedlo k podnikání v oblasti biopotravin?
Již v roce 1987 jsem se začal zajímat o ekologické zemědělství. Tehdy zde existovaly pouze tři farmy. Tu naši jsme založili v Kunčicích, nedaleko Starého Města pod Sněžníkem, kde jsme začali pěstovat pohanku a pšenici špaldu. Již tehdy jsem pevně věřil tomu, že biopotraviny mají perspektivu a že jednou nastane jejich čas i v České republice.
* Tehdy asi nebyly zrovna vhodné podmínky pro takovýto obor podnikání...
Neexistoval zákon o ekologickém zemědělství, poptávka, odbyt... nebylo to jednoduché. I přesto stále více zemědělců začalo hospodařit ekologicky. V roce 1990 jsme se sdružili a společně založili Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO se sídlem v Šumperku, který je činný dodnes a čítá více než 500 členů. S nárůstem bioprodukce jsem pocítil tlak z nedostatečného odbytu, a proto jsme si společně se současným obchodním ředitelem PRO-BIO ing. Karlem Matějem pronajali v roce 1992 sýpku ve Starém Městě a založili obchodní společnost PRO-BIO s.r.o. Chtěli jsme zůstat tady v horách. Dnes však tuto excentrickou polohu chápeme jako jistý handicap, ale na druhou stranu Jeseníky jsou co do rozlohy ekologického hospodaření největší v republice a kde jinde by měly vznikat čisté výrobky než právě v horách?
* Jaká je současná situace ve vaší společnosti?
Dnes nabízíme téměř 600 výrobků v biokvalitě, což je asi 90 % našeho sortimentu. Máme vlastní mlýn, kde meleme denně čerstvou kvalitní celozrnnou mouku z bio obilnin, zejména pak pšenici špaldu, žito, pohanku či ječmen. Nabízíme i výrobky z obilnin - těstoviny, pekařské výrobky, špaldové kafe a široký sortiment importovaných biopotravin jako např. ovocné a zeleninové šťávy, pomazánky, vína, extra panenské oleje, kvalitní italské těstoviny, sladkosti, obilné nápoje aj. V současné době zaměstnáváme téměř 50 lidí, ovšem potýkáme se s nedostatkem kvalifikované pracovní síly. Málokomu se chce stěhovat z města do hor. Trend je spíše opačný.
* Jaký je odbyt a poptávka po biopotravinách na českém trhu?
Naše biopotraviny nabízíme pod vlastními značkami - BIOLINIE a BIOHARMONIE. Jsou k dostání ve zdravých výživách a specializovaných bioprodejnách po celé České republice. Biopotraviny dodáváme také do většiny obchodních řetězců.
Snažíme se nabídnout maximum všem, kteří si uvědomují pozitivní vliv biopotravin na vlastní zdraví. Naše průzkumy ukazují, že se převážně jedná o ženy, maminky s dětmi, ale stranou nezůstávají ani vrcholoví manažeři, kteří si také rádi zajdou na jídlo do biorestaurace Albio v Praze. Biopotraviny doporučuji v rámci prevence každému, kdo nechce ve svém těle skladovat škodlivé chemické látky.
* Jaký je váš názor na zdraví české populace?
Každý ví, že nemocí spojených se špatným stravováním neustále přibývá. Když k tomu připočteme stres, kouření, alkohol, špatné stravovací návyky, není divu, že je stále více obézních lidí, lidí trpících vysokým krevním tlakem, zvýšeným cholesterolem, cukrovkou či zažívacími problémy. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na ty, kteří trpí alergií na některé druhy potravin.
Biopotraviny jsou vyrobeny převážně z celozrnných surovin a obsahují tak hodně vlákniny. Ta je odborníky považována za lék na celou řadu problémů spojených s trávením. Sladkosti jsou slazené obilnými slady, třtinovým cukrem nebo medem a nemají tak velký vliv na kolísání cukru v krvi. Biopotraviny mají obecně vyšší obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků, není tedy třeba kupovat drahé doplňky stravy a vitamíny v lékárnách. Existují i odborné studie, které např. prokazují, že maminky stravující se bio měly mateřské mléko s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin, které obsahovalo méně pesticidů. Muži zase vyšší procento spermií, a to až o 30 %! Při dlouhodobé konzumaci biopotravin si člověk brzy uvědomí jejich nedocenitelnou hodnotu a vychutná si jejich přirozenou, ničím nevylepšovanou chuť.
* Jaká je nabídka biopotravin na českém trhu?
V porovnání se západními zeměmi máme ještě co dohánět. Doporučuji navštívit některou ze specializovaných bioprodejen, kde je nabízen široký sortiment, připravený uspokojit i toho nejnáročnějšího zákazníka. Ty největší zatím najdeme jen v Praze a v Brně, ale s rostoucí poptávkou bude přibývat i maloobchodníků s biopotravinami. V obchodních řetězcích, jako je třeba Delvita či Hypernova je k dostání kromě našich celozrnných biopotravin i bio hovězí, bio mléko a jogurty či bio zelenina a ovoce, přičemž značku bio mohou používat pouze certifikovaní výrobci, splňující ty nejpřísnější kritéria.
* Spolupracujete s jinými subjekty, třeba neziskovými na propagaci biopotravin?
Spolupracujeme ve všech oblastech se Svazem ekozemědělců PRO-BIO. Letos jsme se stali generálním partnerem kampaně BIO, kterou pořádá Hnutí Duha a která proběhne v období duben až září a jejíž součástí bude i spotřebitelská soutěž. Již druhým rokem dodáváme biopotraviny cestovní kanceláři CK KUDRNA z Brna, která do své polopenze na zájezdech zařadila i některá jídla z našich biopotravin. Jsme připraveni podpořit jakýkoliv zajímavý projekt, který napomůže nárůstu povědomí o biopotravinách u české populace.
* Čím je společnost PRO-BIO výjimečná?
V současné době jsme největším zpracovatelem a výrobcem biopotravin v České republice v rostlinné produkci a toto postavení si hodláme udržet. Naším cílem je nabízet 100% sortiment biopotravin a upustit od "jenom" zdravých výrobků. Nabízíme produkty, které v konvenční kvalitě nejsou k dostání - např. pšenice špalda, pšeničný bulgur, kamut... Celozrnná špaldová mouka má všestranné využití a většina zákazníků, kteří se s ní naučili vařit a péct, tvrdí, že by ji za bílou mouku nevyměnili.
* A závěrečné slovo...
Pokud jste rozhodnuti řešit své zdravotní problémy, případně si preventivně chránit to nejcennější, vaše zdraví, vyřaďte z jídelníčku nezdravé potraviny - bílý cukr, bílou mouku, nekvalitní oleje a tuky, omezte mléčné výrobky, výrobky s vysokým obsahem přídatných látek, tzv. éček a zařaďte alespoň částečně biopotraviny. Investicí do nich, investujete do svého zdraví.
AUTOR: (PR)

PRO-BIO obchodní společnost s r.o. , Tel: 583 301 952, www.probio.cz * www.biolinie.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů