Úterý, 23. dubna 2024

Dravá voda s sebou odnesla i ryby

Dravá voda s sebou odnesla i ryby

Přívaly vody znečistily řadu rybníků, někde poničily i hráze, ryby hynuly, ale dostávaly se i nečekaně na svobodu.

Východní Čechy - Nedávné záplavy způsobily nemalé škody i řadě chovatelů ryb. Přesná čísla budou znát, až voda zcela opadne. Přesto někteří z nich již dnes neskrývají rozčarování nad tím, že jim prudká voda zaneřádila rybníky bahnem, poškodila hráze a odplavila ryby.

Nejvíc škod přineslo bahno

"Zatím se škody těžko odhadují, ale zřejmě u nás dosáhnou statisíců korun, možná i několik milionů," obává se ředitel společnosti Rybářství Litomyšl Oldřich Holcman. Podle něho největší škody způsobila ornice splavená z polí do rybníků. "Na jedné straně věnujeme nemalé úsilí při odbahňování rybníků, a pak nám povodně někde znovu naplaví až půl metru nového bahna," poznamenal. Na některých rybnících dravá voda poničila i hráze a bezpečnostní přelivy, takže došlo k velkým únikům ryb. Zřejmě největší škody budou na chovných rybnících v Lanškrouně, Třebářově a u Chocně. "Celkový rozsah škod ale byl v roce 1997 větší," dodal Holcman.

Mříže museli odstranit

Rozvodněná Cidlina potrápila pracovníky společnosti Rybářství Chlumec. I jim nespoutaná voda odplavila z rybníků hodně ryb. "Například na našem největším Žehuňském rybníku přívaly vody natlačily na mříže bezpečnostních přelivů ryby a hodně jich uhynulo. Když jsme mříže kvůli ledu odstranili, spousta ryb volným prostorem uplavala do Cidliny. Bylo mezi nimi hodně štik. Úhyny způsobila i studená a kalná voda," postěžoval si technik chlumeckého rybářství Karel Konáš.

Firma Rybniční hospodářství v Lázních Bohdaneč na Pardubicku naštěstí před příchodem povodní preventivně odpustila své rybníky. "Evidujeme škody, hlavně způsobené unikem ryb přes hráze, ale nejsou nijak vysoké. Nyní některé rybníky vypouštíme, abychom mohli začit s výlovy. Až podle jejich výsledků budeme moci odhadnout vzniklou škodu," řekl nám vedoucí výroby Josef Doležel.

Východočeský Český rybářský svaz zaznamenal při záplavách a jarním tání sněhu škody hlavně v povodí velkých řek. "V některých lokalitách se do toků a rybníků spláchla z polí zemina a hnojiva, na což doplatilo životem dost ryb," dodal technik územní organizace Jan Pohl.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů