Pátek, 29. března 2024

Český Západ získal další podporu

Český Západ získal další podporu

Místní akční skupina (MAS) Český Západ – Místní partnerství byla podpořena v rámci programu Leader ČR částkou 3 miliony Kč. Ty v následujících měsících rozdělí na projekty, které přispějí k diverzifikaci zemědělství, ale i k opravě místních památek či jinému zatraktivnění regionu, nebo na mezinárodní spolupráci.

MAS Český Západ – Místní partnerství je jednou z 23 MAS v České republice, které byly v rámci programu Leader ČR, financovaného Ministerstvem zemědělství ČR, letos podpořeny. V Plzeňském kraji se tohoto úspěchu podařilo dosáhnout ještě MAS Ekoregion Úhlava a MAS Pošumaví.

V současné době připravuje MAS vyhlášení výzvy k předkládání projektových žádostí, na základě kterých pak bude rozděleno 2,7 milionu Kč. Dotace budou poskytovány na projektu zemědělských subjektů, obcí a neziskových organizací, zaměřené na zvýšení atraktivity území formou péče o krajinu, obnovy místních památek a rozvoj ekologicky šetrného cestovního ruchu (např. hippo- nebo agroturistika). Pro obce a neziskové organizace budou dotace 80%, pro podnikatele v zemědělství 50%. Zájemcům o dotaci, kteří se ohlásí do 5. 5. 2006 na tel. 374692021, nabízí MAS také zpracování projektové žádosti.

MAS Český Západ – Místní partnerství působí na Konstantinolázeňsku, Stříbrsku a Plánsku již od roku 2003. Za tu dobu se jí podařilo, včetně již zmíněného úspěchu v programu Leader ČR 2006, získat podporu přes 23 milionů Kč. Tu průběžně rozděluje na projekty, realizované subjekty, které v regionu působí. „Přesto místní akční skupiny nejsou žádným vodovodem na peníze, jak by si leckdo představoval,“ řekla při setkání podpořených MAS, které se konalo minulý týden v Praze, Ing. arch. Kamila Matoušková CSc., která je ředitelkou odboru Ministerstva zemědělství, který program Leader řídí. Připomněla tak dlouhodobu práci na vytváření a průběžné aktualizaci rozvojových strategií místních akčních skupin a trvalou spolupráci jednotlivých partnerů na všech úrovních. Bez práce a především spolupráce nemá žádná MAS šanci na úspěch.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů