Pátek, 29. března 2024

Byznys Martina Jašminského

Byznys Martina Jašminského
Naděje státu, že by mohl získat zpět vliv v největší potravinářské firmě Setuza jsou pryč.
Firmu ovládá skupina podnikatelů kolem Tomáše Pitra, která loni posílila svůj vliv poté, co jí tehdejší ministr zemědělství za ČSSD Jaroslav Palas tajně prodal třicet osm procent akcií.
Stát následně zjistil, že bez spolupráce s Pitrem není schopen svou pohledávku ve výši 4,1 miliardy korun přeměnit zpět na podíl ve firmě a rozhodl se ji prodat ve veřejné soutěži. Jediným kritériem je cena, stanovená na minimálně 500 miliónů korun.
Proč stát prodává tak vysokou pohledávku levně? Pitr proti dluhu započítal takzvanou Nemethovu pohledávku, o které ani během několikaletých sporů soudy definitivně nerozhodly, zda vlastně existuje, či nikoliv.
Zdá se, že celý humbuk kolem Setuzy spěje do jasného finále, z kterého jako poražený vyjde stát a nikoliv Tomáš Pitr.
Každý zájemce o dluh Setuzy se dostane do obdobné pozice jako stát, nebude-li ochotna s ním skupina osob kolem Pitra spolupracovat. Spolupráci přitom Pitr již dříve deklaroval se společností PPF Investments. Pokud se během předchozích měsíců na tomto svazku nic nezměnilo, lze očekávat, že si Pitr a PPF Investments prodej pohledávky ohlídají.
Ať už spolu, nebo každý zvlášť.
Příběh Setuzy, která je mimo jiné jedním z největších výrobců suroviny pro bionaftu, bude jen dalším potvrzením toho, že na prodeji miliardových dluhů státem vydělají ve finále sami dlužníci.

Autor je zástupcem šéfredaktora HN
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů