Středa, 24. dubna 2024

Rajter odchází se ctí

Rajter odchází se ctí
Vláda vyplatí vzpurnému severočeskému sedlákovi Janu Rajterovi 234 miliónů korun. Za to, že stáhne své žaloby proti mexické společnosti Nemak, která kousek od Mostu vyrábí hliníkové hlavy do motorů. Smír ve známém sporu oznámil premiér během návštěvy Mostecka. Občas až barvotiskově viděná pře - sedlák, jehož rodina byla perzekvována komunisty, se brání ekologicky škodlivé výrobě a státní aroganci - tedy končí.
Nepochybně se ozvou závistivé hlasy: Rajterovi se tváří jako bojovníci proti systému, dokud nedostanou čtvrt miliardy! Ale k čemu závist? Rajter je člověk, který se nenechá snadno koupit ani zastrašit. Odchází až poté, co mu stát nabídl takové odstupné, na jaké přistoupil. Je to důkaz, že nepotřebujeme žádné zákony o vyvlastňování v průmyslových zónách. Je to povzbudivý precedens: neústupnost se vyplácí.
U premiérova gesta se objevila interpretace, že Jiří Paroubek přináší do kraje, kde kandiduje, čtvrt miliardy z peněz daňových poplatníků. Věc ale s volbami souvisí jinak: Nemak kvůli sporům se sedlákem hrozil, že z Česka odejde, a to se teď ČSSD nehodí.
Dojem šťastného konce poněkud kalí fakt, že Rajter má už v ruce pět soudních rozsudků (včetně rozsudku Nejvyššího správního soudu), podle nichž jsou haly Nemaku černou stavbou, které nemají na svém místě co dělat. A stát, kraj i Nemak tyhle rozsudky prostě klidně ignorují. Jedno z poselství příběhu je tedy i to, že v České republice exekutiva ve stále větší míře pohrdá soudy. Ty - řečeno se Stalinem - nemají ale žádné "divize", ale v právním státě je jejich rozsudky třeba ctít. A právní stát i po včerejšku dostává v případě Rajter na frak.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů