Pátek, 29. března 2024

ČESKÁ, ITALSKÁ A NĚMECKÁ BIOVÍNA SLAVÍ SVÁ PRVENSTVÍ

Ani vytrvalý déšť poslední dubnovou sobotu neodradil téměř dvě stovky návštěvníků zúčastnit se „Mezinárodní spotřebitelské ochutnávky biovín
ČESKÁ, ITALSKÁ A NĚMECKÁ BIOVÍNA SLAVÍ SVÁ PRVENSTVÍ

Biovíno Pavlov pod Pálavou 2006“ pořádané Svazem PRO-BIO a rodinnou Ekofarmou Pollau v jihomoravské vinařské vesnici Pavlově. Za ochutnávkou a hodnocením celkem 58 vzorků tuzemských a zahraničních biovín se ve Vinařském domě Zatloukal sešli příznivci dobrého biovína z celé České republiky i několik zájemců ze Slovenska.

Češi preferují sladké!

Se vzorky biovín se zúčastnilo celkem 19 vystavovatelů ze zemí Španělska, Německa, Rakouska, Itálie, České republiky, Francie a Švýcarska. Z celkového počtu 58 vzorků biovín a 141 odevzdaných hlasovacích lístků byly hodnoceny tři kategorie - biovína bílá suchá (21 vzorků), biovína bílá ostatní (15 vzorků) a biovína červená (22 vzorků). Přední místa z předchozích ročníků obhájilo italské Passito rosso, sladký německý Riesling a moravská Malverina s Pálavou, Laurotem a Muškátem moravským. V kategorii vína bílá suchá se na prvních třech místech umístila Malverina 2005, pozdní sběr od Vlastimila Peřiny z Lednice na Moravě a Muškát moravský 2005, kabinet s Muškátem moravským 2004, pozdní sběr od Josefa Abrleho z Pavlova. V kategorii vína bílá ostatní se mezi vítěze zařadil nejsladší vzorek německého Rieslingu 2003 (167g cukru) od Harald Steffens, o druhé místo se podělil Alibernet 2005, pozdní sběr od vystavovatele Miloše Michlovského z Vinselekt Rakvice a německý Riesling 2003, výběr bobulí od Kirchengut Wolf z Traben-Trarbach. Ve vínech červených se na první místo vyšplhalo z loňské třetí pozice italské Passito rosso 2004, výběr bobulí od La Cantina Pizzolato Sas, druhé místo obsadilo Burgundské modré 2004, pozdní sběr ze Švýcarska od Louise Liesch a těsně za ním italské Roboso 2002, výběr hroznů od La Cantina Pizzolato Sas.     

Je zajímavé, že žádné víno nezůstalo bez zájmu a má svého potenciálního zákazníka. Z výsledků je jednoznačně patrné, že český spotřebitel dává přednost vínům sladkým, ve všech třech kategoriích vyhrála biovína s největším podílem cukru.

Cílem přehlídky je seznámit českou veřejnost, spotřebitele, obchodníky a zástupce vinoték s takovou specifickou komoditou, jako je biovíno. Pro zpracovatele jsou výsledky zajímavé z hlediska chuťových preferencí spotřebitele na biovíno. Příkladem úspěchu na této mezinárodní spotřebitelské ochutnávce v uplynulých letech je italské biovíno La Cantina Pizzolato Sas, které se poté dostalo do prodejen po celé České republice. Účastníci přehlídky mají možnost jednotlivá vína ochutnat, porovnat a ohodnotit. Přehled i hodnocení vzorků je anonymní, během ochutnávky není znám původ, odrůda ani vystavovatel, pouze ročník, jakost, % alkoholu a zbytkový cukr (g). Princip soutěže je v tom, že vína hodnotí cílový spotřebitel – zákazník.

Během ochutnávky biovín se zájemci mohli současně zúčastnit degustace anonymně prezentovaných ovocných a zeleninových biošťáv, kterou uspořádalo občanské sdružení Liga ekologických alternativ ve sdělení „Co lidem nejvíce chutná!“ (výsledky přinášíme v příloze). Pestrý doprovodný program obohatila ochutnávka a prodej českých biopotravin společnosti Sluneční Brána s.r.o. (čaje a koření, dětské dobroty), Pro-bio, obchodní spol. s r.o. (saláty, obiloviny, pochutiny), Biofarma Sasov (uherák, klobásy a vepřový guláš z Vysočiny) - to vše v kvalitě bio. K vínu se podávalo bio pečivo Pekařství Leština a kravský bio sýr Ekofarmy Deblín - zvolené za nejlepšího ekozemědělce roku 2005 a budoucího držitele tzv. Bartákova hrnce.

Příjemným zakončením celé akce bylo večerní posezení u cimbálové muziky Pálava.                                   

Každému  přihlašovateli děkujeme za  odvahu postavit se ke kritickému hlasu  českého spotřebitele a brát jeho názor za signál,  která  biovína jej oslovují a chutnají nejvíce.

Oficiální vyhlášení výsledků a předání vítězných pohárů proběhne na slavnostním večeru v rámci 6. Evropské letní akademie ekologického zemědělství – Bioakademie 2006 dne 29. 6. v lednickém zámku.

Akci pořádala Ekofarma Pollau rodiny Abrlovy, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců ve spolupráci s ADONIS – TIC Mikulov, Vinařský dům Zatloukal, za finančního přispění MZe ČR.

Vítězům blahopřejeme a těšíme se nashledanou na příštím ročníku.

Výsledky Mezinárodní Spotřebitelské ochutnávky biovín

Biovíno Pavlov pod Pálavou 2006

Vína bílá suchá (21 vzorků)

Vystavovatel

1. místo

Malverina 2005, pozdní sběr                    

Vlastimil Peřina, Lednice na Moravě, CZ                          

2. místo

Muškát moravský 2005, kabinet

Josef Abrle, Pavlov, CZ

3. místo

Muškát moravský 2004, pozdní sběr

Josef Abrle, Pavlov, CZ

4. místo

Malverina 2004, pozdní sběr

Miloš Michlovský, Vinselekt Rakvice, CZ   

4. místo

Pálava 2002, výběr hroznů

Josef Abrle, Pavlov, CZ

 

 

 

Vína bílá ostatní (15 vzorků)

Vystavovatel

1. místo

Riesling 2003

Weingut Steffens - Harald Steffens, Reil, DE                                           

2. místo

Alibernet 2005, pozdní sběr

Miloš Michlovský, Vinselekt Rakvice, CZ

2. místo

Riesling 2003, výběr bobulí

Kirchengut Wolf, Traben-Trarbach, DE                                             

4. místo

Pálava 2003, výběr hroznů

Josef Abrle, Pavlov, CZ

4. místo

Rieslaner 2005, jakostní

Weingut Rothe, Nordheim, DE

 

 

 

Vína červená (22 vzorků)

Vystavovatel

1. místo

Passito rosso 2004, výběr bobulí

La Cantina Pizzolato Sas, I

2. místo

Burgunské modré 2004, pozdní sběr

Louis Liesch, Malans, CH      

3. místo

Roboso 2002, výběr hroznů

La Cantina Pizzolato Sas, I

4. místo

Laurot 2005, pozdní sběr

Vlastimil Peřina, Lednice na Moravě, CZ

5. místo

Burgunské modré 2002

Louis Liesch, Malans, CH

5. místo

Laurot 2003, jakostní

Miloš Michlovský, Vinselekt Rakvice, CZ

 

 

 

Absolutním vítězem s největším počtem hlasů se stalo

Passito rosso 2004, výběr bobulí od La Cantina Pizollato Sas z Itálie

 

                                                               

 

                                                        KATALOG VZORKŮ

 

Kategorie vína bílá suchá

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

číslo vzorku

třída

ročník

%alc.

cukr (g)

odrůda

vystavovatel

1.

K

2004

12

1,5

Rulandské bílé

11

2.

 

2004

12,6

 

Veltlínské zelené

6

3.

jak.

2005

12,5

2,5

Veltlínské zelené

10

4.

jak.

2005

12,5

3

Veltlínské zelené

9

5.

jak.

2004

12

3,5

Veltlínské zelené

8

6.

jak.

2005

13

 

Riesling

7

7.

jak.

2004

12

 

Chardonnay

5

8.

 

2004

12

 

Chardonnay

5

9.

 

2004

14

 

Chardonnay

16

10.

jak.

2005

13

3

Silváner

6

11.

jak.

2005

13,5

3,1

Silváner

6

12.

K

2005

12

2

Muškát moravský

15

13.

PS

2004

13,1

2,5

Muškát moravský

15

14.

PS

2004

13,4

3

Pálava

15

15.

K

2005

12,5

3

Pálava

15

16.

VH

2002

14,4

3

Pálava

15

17.

K

2002

11,9

1,8

Malverina

13

18.

jak.

2001

12

2,1

Malverina

13

19.

PS

2004

12,2

4,8

Malverina

13

20.

PS

2005

 

9

Malverina

14

21.

PS

2005

12,5

1,4

Silváner

6

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie vína bílá ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

číslo vzorku

třída

ročník

%alc.

cukr (g)

odrůda

vystavovatel

30.

jak.

2004

12,5

8

Riesling

17

31.

VH

2005

13

12,1

Riesling

2

32.

VH

2003

14,9

12

Pálava

15

33.

jak.

2005

14

16

Bacchus

6

34.

jak.

2004

12

17

Riesling

17

35.

jak.

2005

12,5

20,8

Scheurebe

6

36.

jak.

2005

13,5

22,8

Rieslaner

6

37.

VB

2003

16,5

25

Hibernal

18

38.

PS

2005

13,7

52

Alibernet

13

39.

VB

2003

8,5

 

Riesling

17

40.

 

2003

10,5

167

Riesling

2

41.

perlivé

2005

11

 

 

5

42.

perlivé

2004

11

 

 

5

43.

sekt

2005

11,5

 

 

5

44.

sekt

2004

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie vína červená

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

číslo vzorku

třída

ročník

%alc.

cukr (g)

odrůda

vystavovatel

50.

PS

2004

13

 

Cotes Roussillon

4

51.

jak.

2004

14

1,3

směs

3

52.

jak.

2003

13

2

Tempranillo

1

53.

jak.

2003

14,5

2

Merlot

1

54.

PS

2005

 

2

Laurot

14

55.

jak.

2004

12,5

3,1

Laurot

13

56.

jak.

2003

13

2,9

Laurot

13

57.

jak.

2002

12,5

4

Laurot

13

58.

jak.

2004

12

2

Cabernet

5

59.

jak.

 

12

 

Cabernet

5

60.

jak.

2004

12

 

Cabernet Moravia

15

61.

jak.

2005

13,5

 

Cabernet Moravia

15

62.

 

2003

13

 

Zweigelt

12

63.

jak.

2003

13,5

1,8

Spätburgurder Rotwein

11

64.

VH

2003

14,5

5,9

Spätburgurder Rotwein

11

65.

VH

2002

13

2

Roboso

5

66.

PS

2004

14

 

Burgunské modré

16

67.

 

2002

14,2

 

Burgunské modré

16

68.

 

2003

15,5

 

Blauburgunder

16

69.

PS

2004

13,5

 

Fronken

19

70.

VB

2004

14,5

70

Passito rosso

5

71.

jak.

2005

12,5

2

Bobal rosé

1

 

 

 

jak. = jakostní

K = kabinet

PS = pozdní sběr

VB = výběr bobulí

VH = výběr hroznů

 

 

SEZNAM VYSTAVOVATELŮ

 

  1. Iranzo Fields, Cetra Madrid 60, 46315 Caudette de Las Puentes, Valencia, E, (e-mail: ed@iranzofields.com)
  2. Weingut Steffens – Kess, Harald Steffens, Moselstrasse 63, 56861 Reil/Mosel, DE, (e-mail: wiengut@steffens-kess.de, tel.: 0049 65421246)
  3. Weingut Georg Lunzer, Sport Platzgasse  4, 7122 Gols, AT, (tel./fax: 0043 217320071)
  4. Bourrier Phlilippe, Chateau de Lou, Route de Villeneuve, 66200 Montescot, F, (e-mail: chateaudelou@wanado.fr)
  5. La Cantina Pizzolato Sas, Via IV Novembre 12, 31050  Villorba, I, (info@pizzolatowines.com)
  6. Weingut Rothe, Hauptstrasse 14, 97334 Nordheim, DE, (e-mail: info@wein-rothe.de)
  7. Weingut Pratsch 2223, Hohenruppesdorf 79, AT, (e-mail: Biohof.pratsch@aon.at, tel./fax: 0043 25748336)
  8. Weingut Mehofer, Neudegg 14, 3471 Grossriedenthal, AT, (e-mail: neudeggenhof@mehofer.at, tel./fax: 0043 22797247)
  9. Weingut Hans u. Paula Diwald, 3471 Grossriedenthal 35, AT, (e-mail: Weingut.diwald@utanet.at, tel./fax: 0043 22797432)
  10. Weingut Söllner, Hauptstrasse 34, 3482 Gösing, AT, (e-mail: kontakt@wiengut-soelner.at)
  11. Winzergenossenschaft  Wasenweiler
  12. Meinkland Neusiedlersee Burdenlad, AT
  13. Miloš Michlovský, Vinselekt Rakvice, Lednice na Moravě, CZ, (e-mail: michlovsky@michlovsky.cz, tel.: 00420 519 350 525, www.michlovsky.com)
  14. Vlastimil Peřina, Vinný sklep Eben, Valtická 649, 641 44 Lednice na Moravě, CZ, (tel.: 00420 519 340 250)
  15. Josef Abrle, 692 01 Pavlov 191, CZ, (e-mail: josef.abrle@tiscali.cz, tel.: 00420 519 515 394)
  16. Louis  Liesch - Hiestand, Bungertrechri 8, 7208  Malans, CH, (e-mail: liesch.biowein@ilnet.ch, tel.: 0041 81 3222980)
  17. Kirchengut  Wolf  Traben-Trarbach, DE
  18. František Mádl, Na aleji 148, 691 02 Velké Bílovice, CZ, (e-mail: malyvinar@slunce.cz, tel.: 00420 519 346 489)

Familia  Drescher, Winsestrasse 20, 97334 Somerach, DE, (tel.:0049938171408)    

Zdroj: PRO-BIO

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů