Pátek, 29. března 2024

Veterinární správa brání kontrole provozu drůbežárny ve Velkém Malahově

Veterinární správa brání kontrole provozu drůbežárny ve Velkém Malahově

Údajným důvodem jsou opatření proti ptačí chřipce, Děti Země podaly odvolání proti kolaudačnímu rozhodnutí

Krajská veterinární správa pro Plzeňský kraj, inspektorát Domažlice, brání kontrole provozu drůbežárny ve Velkém Malahově. Děti Země přitom mají na kontrolu právo na základě smlouvy, kterou s Českou drůbeží – provozovatelem farmy – uzavřely před třemi lety.

Údajným důvodem je podle místní veterinární správy hrozba ptačí chřipky. “Jsme přesvědčeni o tom, že se jedná o zástupný důvod, protože mimořádná opatření vydaná Státní veterinární správou návštěvu osob v chovech drůbeže nijak neomezují,” vysvětluje stanovisko Dětí Země Martin Hyťha.

Děti Země požadovaly kontrolu provozu v rámci kolaudačního řízení, stavební úřad v Horšovském Týně se však rozhodl provést kolaudaci, aniž by kdokoliv z jeho zástupců dovnitř stavby vkročil. To je podle Dětí Země v rozporu se zákonem – úřad by měl ověřit, zda je stavba provedena v souladu se schválenou dokumentací.

Během zkušebního provozu, který kolaudaci přecházel, došlo v některých klecích k překročení maximálního limitu na počet slepic v klecích. Chtěli jsme tedy ověřit, zda je tento problém již vyřešen,” konstatuje Hyťha. “Takto nám ale nezbylo, než se proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolat.

Pokud bude umožněna prohlídka stavby a ukáže se, že je chov provozován v souladu s platnou vyhláškou, Děti Země nebudou mít vůči zkolaudování stavby žádné námitky. K tomu jsou ostatně i vázány smlouvou z roku 2003.

Kontakty:

·        Martin Hyťha, Děti Země: 377 240 772, 606 104 784

·        Krajská veterinární správa pro Plzeňský kraj – inspektorát Domažlice, František Chromý: 379 775 211

·        Jan Lengál, stavební úřad Horšovský Týn: 379 422 497

·        Petr Červený, Česká drůbež: 379 493 094, 602 249 347

Podrobnější čtení o kauze Velký Malahov:

·        tisková zpráva z 14.6.2005: Česká drůbež zaplatila stotisícovou pokutu za nedostatky farmy ve Velkém Malahově (http://www.detizeme.cz/zprava.shtml?x=239990)

·        tisková zpráva z 16.1.2003: Mnohaletý spor o drůbežárny na Domažlicku končí! (http://www.detizeme.cz/zprava.shtml?x=116571)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů