Úterý, 23. dubna 2024

PODNIKATELÉ SI V ETIOPII STELOU NA RŮŽÍCH

PODNIKATELÉ SI V ETIOPII STELOU NA RŮŽÍCH
Záhony růží plní rozlehlý sklad v městečku Alem Gena, asi třicet kilometrů od etiopského hlavního města Addis Abeby. Pěstuje je tu nizozemský podnikatel Felix Steeghs, který se v Etiopii usadil loni v září. Uvědomil si, jaké šance nabízí zdejší nový květinářský trh, a měl už dost násilí, s nímž se on a jeho kolegové museli potýkat v Keni. Ta je největším producentem květin v Africe, ale pan Steeghs nerad vzpomíná na město Naivasha, kde strávil osm let.
"Žije tam tak dvě stě Evropanů a za jeden rok se běloši stali terčem asi deseti útoků. Pět z nich skončilo smrtí," uvádí nizozemský obchodník. V Etiopii začal pěstovat růže na pěti tisících metrů čtverečních, do srpna chce svůj podnik rozšířit na dvojnásobek a možnosti dalšího růstu jsou prý nedozírné. Nejen pro něj.
"Jsem přesvědčen, že Etiopie má v tomto směru úžasný potenciál. V posledních třech letech se náš průmysl rozmáchl ze 40 na 250 hektarů," říká Ryaz Shamji, který si tu založil květinářskou farmu už před šesti lety. Dnes prodává ročně 24 miliónů růží.
Toto odvětví přináší Etiopii každý rok dvacet miliónů dolarů. Ekology ale zneklidňuje, že pěstitelé používají na zvýšení produkce škodlivé chemikálie.
"Vemte si například pesticidy - dělníci, kteří s nimi přicházejí do styku, rozhodně nemají vyhovující pracovní podmínky. O dopadu na přírodu nemluvě," upozorňuje Negusu Aklilu, koordinátor etiopského Ekologického fóra.
Vláda poskytuje cizincům investiční pobídky, umožňuje jim pětileté daňové prázdniny a bezcelní dovoz techniky. Spolupracuje však i s ekology a zavedla nový zákon proti znečišťování životního prostředí.
"Pokud se ukáže, že nejste schopen vyrábět ekologicky čistě, pak váš podnik zavřeme," ujišťuje Tewolde Birhan, ředitel etiopské Agentury pro ekologickou ochranu. Lidé jako Felix Steeghs nebo Ryaz Shamji podobné kroky podporují. Uvědomují si, že bez takové regulace by jejich průmysl nemohl v Etiopii skutečně rozkvést.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů