Sobota, 20. dubna 2024

Pitr: PPF má u Setuzy stále přednost

Pitr: PPF má u Setuzy stále přednost
Po dnešku bude v soupeření zájemců o přední potravinářskou firmu Setuza jasněji. Podpůrný rolnický fond zveřejní jména firem, které se přihlásily do veřejné soutěže a chtějí koupit od státu její čtyřmiliardový dluh.
"Zájemci museli nabídnout nejméně 650 miliónů korun, cena je rozhodujícím kritériem," řekl předseda fondu Petr Buchal.
Svoji přihlášku zatím potvrdila finanční skupina PPF Petra Kellnera. Ta má zároveň podepsanou smlouvu o přednostním nákupu akcií Setuzy. Tu ovládá prostřednictvím firmy Český olej kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr.

Obchod skrz mříže?
Opce přitom vyprší už 30. června. Do té doby však vláda o vítězi tendru ještě rozhodnout nemusí. "Má na to od zítřka třicet dnů," potvrdil včera Buchal.
Pitr ovšem včera potvrdil, že je připraven opci pro PPF kdykoliv prodloužit. "Jednání myslím spějí k dobrému konci," řekl. PPF průběh jednání nekomentuje.
Pitr, považovaný za miliardáře s vlivem ve skupině firem Setuzy a Marily, se přitom chystá za mříže. Soud ho pravomocně poslal do vězení na pět let, za dvanáct let staré daňové delikty.
"Zatím jsem nedostal rozsudek. Uvidím teprve, kdy trest nastoupím," řekl včera. Prohlásil však přitom, že je připraven obchod sjednávat i z vězení.

Čtyři zájemci
Buchal včera potvrdil, že zájemci o dluh Setuzy se přihlásili čtyři. Kromě PPF však mezi nimi zřejmě není ani jediný z těch, kdo účast v tendru zvažoval hned po jeho vyhlášení. Aspoň to včera tvrdili oslovení šéfové dotyčných firem:
"Soutěže se nezúčastníme," konstatoval šéf Agrofertu Andrej Babiš. O výrobu surovin pro bionaftu, v níž je Setuza jedničkou, přitom zájem stále má. Tvrdí však, že vybuduje "novou Setuzu na zelené louce".
"Zvažovali jsme účast, ale nakonec jsme řekli ne," prohlásil Daniel Křetínský, šéf slovenské investiční skupiny J&T.
"Nejdeme do soutěže," řekl i majitel Agropolu Jiří Malúš, ač před několika týdny mínil opak.
Z tendru nakonec vycouvala podle svého prezidenta Jana Veleby i Agrární komora. Chtěla původně získat Setuzu jako záruku odbytu řepky olejky.
Mezi možnými zájemci figurovala také rakouská společnost HMH, její názor se získat nepodařilo.

Vláda možná nerozhodne
Otázkou však také je, kdy a zda vůbec kabinet o vítězi tendru rozhodne. Buchal tvrdí, že by to mohla udělat i současná dosluhující vláda. "Kritérium nejvyšší cenové nabídky je transparentní, nový kabinet by neměl důvod tendr zpochybňovat," říká.
Jenže samotná vláda si při vyhlášení tendru vymínila možnost, že ho celý zruší. "I to je nakonec možné," připouští Buchal.
Opoziční poslanci rozhodnutí o Setuze starému kabinetu nechat nechtějí.
"Tendr na dluh by se měl určitě zrušit. Sociální demokraté nebyli schopni privatizaci firmy vyřešit řadu let. Jen způsobili skandály s tajným prodejem státního balíku jejích akcií. Teď to chtějí dohnat na poslední chvíli," říká Jiří Papež, poslanec zemědělského výboru za ODS.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů