Pátek, 29. března 2024

Střihněte si BIO

Střihněte si BIO

Víkendy na ekofarmách, tříkilogramová BIOšunka, dárkový koš BIOpotravin nebo výtisky atraktivní BIOkuchařky jsou mezi cenami pro výherce soutěže Střihněte si BIO, kterou organizuje Hnutí DUHA.

Do slosování o hlavní ceny bude zařazen každý, kdo do 1. září pošle dvacet vystřižených obrázků s logem, takzvanou zelenou zebrou, kterým se označují BIOpotraviny. Spotřebitelé je najdou na každém výrobku, který pochází z ekologického zemědělství. Vítězové budou vyhlášeni na slavnostním večeru v Brně koncem září.

Podrobné podmínky může každý najít na webové stránce www.hnutiduha.cz.   

Na stejné adrese nalezne také užitečné informace o BIOpotravinách nebo praktické rady.

Akce je součástí kampaně Hnutí DUHA, která má prosadit lepší nabídku BIOpotravin z ekologického zemědělství v českých obchodech. V dubnu deset dní z města do města putoval informační stánek se čtyřmetrovou nafukovací krávou.

Ekologické zemědělství dodržuje přísná pravidla, mezi která patří nulová spotřeba většiny pesticidů a průmyslových hnojiv či slušná péče o zvířata. Výrobci také nesmějí v potravinách používat chemická aditiva. Nositelé certifikátu, kteří podléhají státní kontrole, mohou své zboží označovat typickým logem BIO.

Kateřina Kotásková z Hnutí DUHA řekla:

„Soutěže se může zúčastnit úplně každý a na sbírání mají účastníci dva měsíce. Logo BIO najdete na každém obalu od biopotravin, ať je to jogurt, jáhly, čaj nebo brambory. Hlavní překážkou rozvoje trhu s biopotravinami u nás je slabá nabídka.

Lidé by bio kupovali, ale v obchodech jej nenajdou, protože jej výrobci zatím nedodávají. Chybí hlavně základní potraviny, jako je chleba, máslo, sýry nebo ovoce a zelenina. Naše kampaň má tuto díru postupně uzavírat.“

Kontakt: Kateřina Kotásková,

Hnutí DUHA,

telefon 603 385 917,

email katerina.kotaskova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů