Pátek, 29. března 2024

Tichá bioplastová makromolekulární revoluce

Tichá bioplastová makromolekulární revoluce
Ropa se stává stále vzácnější a dražší surovinou. Tisíce předmětů denní potřeby se vyrábějí z plastů, jejichž původní surovinou je právě ropa. Tento problém vyřešili chemici neobvyklým způsobem tak, že místo ropy použili rostlinný materiál a také bakterie.

Touto tichou revolucí vznikly ekvivalentní syntetické hmoty mající předponu bio, které jsou odbouratelné v rekordním čase a neobsahují žádný ropný produkt.

Původním materiálem bioplastů jsou zemědělské rostlinné produkty, například kukuřice, obilí, řepa. Toto alternativní řešení je významné tím, že neohrožuje životní prostředí, jako je tomu u ropy a výrobků z ní. Tento počin ukazuje na to, že bioplasty zahajují novou obchodní éru jako polymery s předponou bio. Z uvedených bioplastů je možno vyrábět sáčky pro odpad, nádoby a jiné předměty. Firma Vegemat vyrábí např. také golfové hole, fólie, kyselinu polymléčnou na výrobu vláken, jako je nylon pro výrobu nosičů DVD. U základních materiálů těchto výrobků je možné obnovit jejich strukturu. Je to tedy čistá technologie bez zásahu plynných, kapalných a tuhých znečisťovadel - polutantů.

Za posledních 12 let od vzniku bioplastů stoupá jejich produkce, a to o 50 až 70 tisíc tun ročně na rozdíl od PVC, kevlaru a teflonu, jejichž výroba činila 140 milionů tun v roce 2001 získaných výrobním postupem z ropy. Cena bioplastů je proti nim 1,5 až 5krát vyšší. Se zvýšením výroby se však jejich cena sníží. V Itálii se vyrábí z biopolymerů i kůže např. u firmy LEDR. Chemické, zemědělské a potravinářské firmy investovaly 300 milionů dolarů na výrobu 140 tisíc tun polymléčné kyseliny za rok.

Při výrobě těchto biopolymerů se může rozdrtit až 40 000 kukuřičných klasů, jejichž zrna jsou důležitá pro výrobu škrobu, který stejně jako PVC může tvořit dlouhé řetězce molekul z monomeru. Makromolekuly těchto látek mají absorpční schopnosti a za zvýšených teplot je z nich možno izolovat glukom a z ní bakteriální fermentací kyselinu mléčnou. Její polymerací vzniká kyselina polymléčná, ze které se vyrábějí fólie vhodné pro výrobu balicího materiálu. V roce 1996 světová produkce odbouratelných bioplastů činila 14 000 t/rok, pro letošní rok se předpokládá 500 000 t/rok. Tyto bioplasty nemohou však dosahovat vlastností plastů v celé šíři, ale biolubrikanty, agrorozpouštědla a přírodní barviva mohou soutěžit s produkty vyrobenými z ropy.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů